Η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία «παγώνει» τον αγωγό Turkish Stream

Η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία «παγώνει» τον αγωγό Turkish Stream

Ακυβερνησία και εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών και Κούρδων, μπλοκάρουν τη συνέχιση της συμφωνίας.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου, Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τη νέα ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι οποίες δεν ανέδειξαν το κόμμα του Αχμετ Νταβούτογλου ικανό να αποκτήσει την πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Παράλληλα, η εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία και οι καθημερινοί βομβαρδισμοί θέσεων του κουρδικού PKK δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάταση.

«Πράγματικά, μια διακρατική συμφωνία δεν έχει υπογραφεί. Ο λόγος είναι βασικά ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση εκεί. Οι εταίροι μας στην Τουρκία πρόκειται να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά δεν είναι τόσο απλό», τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι, μόλις λυθούν όλα τα πολιτικά προβλήματα, θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία για όλα τα θέματα».

Ο Ρώσο πρωθυπουργό τόνισε χθες ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει για την όδευση του αγωγού Turkish Stream δυτικά των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα φέρει το αέριο μέχρι εκεί, και η συνέχεια εξαρτάται από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την επιθυμία του να περάσει ο αγωγός και από τη Σλοβενία, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα. Πρόσθεσε ότι αυτό θα αποσαφηνισθεί μόλις η υλοποίηση του έργου είναι περισσότερο βέβαιη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Νόβακ είπε ότι η κατασκευή του αγωγού δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.