Η «κούρσα» κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για τη… ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Η «κούρσα» κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για τη… ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: pixabay.com
Ζητούμενο η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για τα εργαλεία της νέας τεχνολογίας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, περιπλέκουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να συμφωνήσουν σε νόμους που θα διέπουν τη χρήση της τεχνολογίας.

Ακολουθούν τα πιο πρόσφατα βήματα κρατικών και διεθνών οργάνων για τη ρύθμιση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης:

Αυστραλία

Η Αυστραλία θα αναγκάσει τις μηχανές αναζήτησης να συντάξουν νέους κώδικες για να αποτρέψουν την ανταλλαγή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την παραγωγή εκδόσεων deepfake του ίδιου υλικού, δήλωσε τον Σεπτέμβριο η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της.

Βρετανία

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης κατά μέτωπο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ στις 26 Οκτωβρίου ενόψει της πρώτης παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Bletchley Park στις 1-2 Νοεμβρίου.

Ο Σουνάκ πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα δημιουργήσει το πρώτο παγκοσμίως ινστιτούτο ασφάλειας της ΤΝ για να «κατανοήσει τι είναι ικανό να κάνει κάθε νέο μοντέλο, διερευνώντας όλους τους κινδύνους από κοινωνικές βλάβες όπως η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση μέχρι τους πιο ακραίους κινδύνους».

Η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων δήλωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι εξέδωσε προειδοποίηση για κυρώσεις στο Snapchat της Snap Inc για πιθανή αποτυχία να αξιολογήσει σωστά τους κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, ιδίως των παιδιών, από το generative AI chatbot της.

Κίνα

Η Κίνα δημοσίευσε στις 12 Οκτωβρίου προτεινόμενες απαιτήσεις ασφαλείας για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες που βασίζονται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης μιας «μαύρης λίστας» πηγών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Η χώρα εξέδωσε μια σειρά προσωρινών μέτρων τον Αύγουστο, απαιτώντας από τους παρόχους υπηρεσιών να υποβάλουν αξιολογήσεις ασφαλείας και να λάβουν έγκριση πριν κυκλοφορήσουν μαζικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν στις 24 Οκτωβρίου σε ένα κρίσιμο μέρος των νέων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη που περιγράφουν τους τύπους συστημάτων που θα χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» και πλησίασαν σε μια ευρύτερη συμφωνία για την πράξη-ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Reuters. Αναμένεται συμφωνία τον Δεκέμβριο, δήλωσαν δύο συνεισηγητές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε στις 13 Σεπτεμβρίου τη σύσταση μιας παγκόσμιας ομάδας για την αξιολόγηση των κινδύνων και των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης.

Γαλλία

Η υπηρεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Γαλλίας δήλωσε τον Απρίλιο ότι διερευνά καταγγελίες σχετικά με το ChatGPT.

G7

Οι ηγέτες της G7 ζήτησαν τον Μάιο την ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνικών προτύπων για να παραμείνει η τεχνητή νοημοσύνη «αξιόπιστη».

Ιταλία

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας σχεδιάζει να επανεξετάσει τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και να προσλάβει εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος τον Μάιο. Το ChatGPT απαγορεύτηκε προσωρινά στη χώρα τον Μάρτιο, αλλά έγινε και πάλι διαθέσιμο τον Απρίλιο.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αναμένεται να εισαγάγει μέχρι το τέλος του 2023 κανονισμούς που πιθανόν να είναι πιο κοντά στη στάση των ΗΠΑ, σε σχέση με τους αυστηρότερους, που σχεδιάζονται στην ΕΕ, δήλωσε τον Ιούλιο αξιωματούχος.

Η αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της χώρας έχει προειδοποιήσει την OpenAI να μην συλλέγει ευαίσθητα δεδομένα χωρίς την άδεια των ανθρώπων.

Πολωνία

Το Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Πολωνίας δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι διεξάγει έρευνα κατά της OpenAI, λόγω καταγγελίας ότι το ChatGPT παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Ισπανία

Η υπηρεσία προστασίας δεδομένων της Ισπανίας ξεκίνησε τον Απρίλιο προκαταρκτική έρευνα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις δεδομένων από την ChatGPT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηνωμένα Έθνη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε τον Ιούλιο την πρώτη επίσημη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, εξετάζοντας στρατιωτικές και μη εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης που «θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες υποστήριξε την πρόταση ορισμένων στελεχών του κλάδου για τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εργασίες για ένα συμβουλευτικό όργανο υψηλού επιπέδου για τη νέα τεχνολογία μέχρι το τέλος του έτους.

ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να παρουσιάσει στις 30 Οκτωβρίου ένα πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα απαιτεί «προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να υποβάλλονται σε αξιολογήσεις προτού χρησιμοποιηθούν από ομοσπονδιακούς υπαλλήλους», ανέφερε η Washington Post.

Το Κογκρέσο πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο ακροάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και ένα φόρουμ με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ και του «αφεντικού» της Tesla Έλον Μασκ.

Περισσότεροι από 60 γερουσιαστές έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μασκ ζήτησε να υπάρξει ένας αμερικανικός «διαιτητής» για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι υπήρξε καθολική συμφωνία για την ανάγκη κυβερνητικής ρύθμισης της τεχνολογίας.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η Adobe, η IBM, η Nvidia και άλλες πέντε εταιρείες υπέγραψαν τις εθελοντικές δεσμεύσεις του προέδρου Μπάιντεν που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες απαιτούν μέτρα όπως η υδατογράφηση του περιεχομένου που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας περιφερειακός δικαστής της Ουάσινγκτον αποφάσισε τον Αύγουστο ότι ένα έργο τέχνης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς ανθρώπινη συμβολή, δεν μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Ιούλιο έρευνα σχετικά με την OpenAI λόγω ισχυρισμών ότι έχει παραβιάσει τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: