Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου – Τι προβλέπει ο IEA

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και η παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου – Τι προβλέπει ο IEA
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
Οι θολές οικονομικές προοπτικές θα συγκρατήσουν την αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο το 2024.

Η υποχώρηση της αναταραχής που επέφερε παγκόσμίως η πανδημία του κορονοϊού και οι θολές οικονομικές προοπτικές θα συγκρατήσουν την αύξηση της ζήτησης για το πετρέλαιο φέτος, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ακόμη και αν οι ναυτιλιακές διαταραχές δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση.

«Η ανάπτυξη επιστρέφει προς την ιστορική της τάση μετά την ακραία αστάθεια των ετών της πανδημίας», σημειώνεται στη μηνιαία έκθεση για το πετρέλαιο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λειτουργεί ως πρόσθετος αντίξοος άνεμος για τη χρήση πετρελαίου, όπως και η βελτίωση της αποδοτικότητας των οχημάτων και η επέκταση των στόλων ηλεκτρικών οχημάτων» προσθέτει ο Οργανισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΙΕΑ βλέπει την ανάπτυξη φέτος στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), μειωμένη κατά ένα ολόκληρο εκατομμύριο bpd από το 2023, αλλά αυξημένη κατά 110.000 bpd από την πρόβλεψή του τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν συμβάλει στην επιμήκυνση των διαδρομών εφοδιασμού.

Τα ήπια μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες για την επιτοκιακή τους πολιτική υποδεικνύουν μια πορεία εξόδου από την οικονομική ύφεση, εκτίμησε ο ΙΕΑ, αλλά τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: