Οι κρίσιμες εκλογές το 2018 – και τι θα συμβεί σ’ αυτές

Οι κρίσιμες εκλογές το 2018 – και τι θα συμβεί σ’ αυτές
epa05913197 (FILE) - People pass a polling station sign in Brixton, south west London, Britain, 07 May 2015 (reissued 18 April 2017). British Prime Minister Theresa May said in a statement on 18 April 2017 that she was to call for general elections for 08 June 2017. EPA/HANNAH MCKAY

Αυτές οι χώρες θα έχουν εκλογές μέσα στο 2018, και ο υπόλοιπος πλανήτης θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον.

 

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Δημοκρατικοί θα πάνε καλά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, αλλά προβλέπουμε ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να πάρουν την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η αστική συγκέντρωση του πληθυσμού ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους τόσο πολύ ώστε ακόμα και η χαμηλή δημοφιλία του προέδρου, κάτω από το 40%, δεν θα φτάσει για την επικράτηση των Δημοκρατικών. Η Γερουσία, εντωμεταξύ, είναι ένα ακόμα πιο σύνθετο «στοίχημα».

Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα ανεξέλεγκτο σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στο Κοινοβούλιο και οι διχογνωμίες ως προς το Brexit θα συμβάλλουν στην πτώση της κυβέρνησης της Theresa May. Ο θρίαμβος των Εργατικών θα φέρει στην πρωθυπουργία τον ηγέτη του κόμματος, Jeremy Corbyn, ο οποίος θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Eυρ. Ένωση (ελπίζοντας να δημιουργήσει έναν σοσιαλιστικό παράδεισο εκτός της «νεοφιλελεύθερης» Κοινής Αγοράς της ΕΕ).

Ιταλία

Το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών του 2018 στην Ιταλία είναι ένας συνασπισμός μεταξύ του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος και της Forza Italia. Αλλά και το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων τα πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις. Ο λαϊκιστής ηγέτης του, ο 31χρονος Luigi Di Maio, θέλει να «ξεφορτωθεί» αρκετούς κανόνες της ΕΕ (ή και να φύγει εντελώς από την Κοινή Αγορά). Φυσικά, αυτό ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο.

Μεξικό

Όταν ο Μεξικανός Πρόεδρος Enrique Peña Nieto ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του, του χρόνου, ο αντικαταστάτης του ίσως να μην είναι τόσο διατεθειμένος να τα «βρει» με τις ΗΠΑ. Αυτή την περίοδο, στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο λαϊκιστής Andrés Manuel Lopez Obrador, ο οποίος αναμένεται να θριαμβεύσει τον επόμενο Ιούλιο. Η δημοφιλία του έχει τροφοδοτηθεί, εν μέρει, κι από τον Μεξικανικό εθνικισμό, ο οποίος με τη σειρά του έχει τροφοδοτηθεί από τον Donald Trump και την ρητορική του. Κάποιοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η εκλογή του θα σημάνει την απόσυρση κάποιων μεταρρυθμίσεων υπέρ των εταιρειών και της αγοράς που έχουν θεσπιστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Βραζιλία

Κάποιες φορές, τον αποκαλούν «ο Βραζιλιάνος Donald Trump». Σε κάθε περίπτωση, ο αμφιλεγόμενος, λαϊκιστής πρώην αξιωματικός του στρατού Jair Bolsonaro θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στις εκλογές που θα έχει το 2018 η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ρωσία

Αν και ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του, εμείς θα τολμήσουμε την πρόβλεψη και θα πούμε ότι ο Vladimir Putin θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του.