Η Λαγκάρντ αναμένει «περαιτέρω εξασθένηση» στην οικονομία της Ευρωζώνης

Η Λαγκάρντ αναμένει «περαιτέρω εξασθένηση» στην οικονομία της Ευρωζώνης
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπερασπίστηκε την τελευταία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Για «περαιτέρω εξασθένηση» της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 μίλησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος υπερασπίστηκε την τελευταία αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, λέγοντας πως η τράπεζα θα συνεχίσει τις δράσεις της ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει. Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,2%, σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, αλλά ακόμα αναμένεται πως θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Συνεχίζοντας και μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίζουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η ίδια ξεκαθάρισε πως κάνεις στην ΕΚΤ δεν συζητά το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας -εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη– η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως «τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν μια περαιτέρω εξασθένηση στο τρίτο τρίμηνο» του 2023.

Σχολιάζοντας το εάν υπάρχει πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως αυτό δεν εμπίπτει στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως πέρα από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για τα επόμενα βήματα στα επιτόκια της τράπεζας,  με τον Ισπανό, Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος, να επαναλαμβάνει τη Δευτέρα ότι το σημερινό επίπεδο θα πρέπει να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στο στόχο του 2%, εάν διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δοκιμάσει την οικονομία «μέχρι να σπάσει», σε μια ένδειξη για το ότι η προτιμά να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι ήταν λιγότερο σίγουροι ότι το «ταβάνι» στα επιτόκια της ΕΚΤ έχει επιτευχθεί. Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους δηλώσεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και προβλέπεται ότι θα μειωθεί μόνο αργά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: