Η «Λερναία Ύδρα» της διαπραγμάτευσης

Η «Λερναία Ύδρα» της διαπραγμάτευσης
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016. Μια πρώτη επισκόπηση του προγράμματος είναι το θέμα συνάντησης εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Από την κυβέρνηση, στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ένα θέμα κλείνει, περισσότερα ανοίγουν μετά τις πρώτες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών. Πού υπάρχουν διαφωνίες με την κυβέρνηση.

Ένα μέτωπο κλείνει και δέκα ανοίγουν στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, που τείνει να πάρει τη μορφή Λερναίας Ύδρας. Έτσι, στο ήδη γνωστό πρόβλημα του επικεφαλής του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, προστέθηκε η λίστα που απέστειλε η κυβέρνηση για τις προτάσεις της Αθήνας για τα τρία μέλη, του Εποπτικού Συμβουλίου.

Οι θεσμοί φαίνεται πως απορρίπτουν τις υποψηφιότητες, που αφορούν μεταξύ άλλων ένα στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος και τη σύζυγο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο ανήκουν στη σφαίρα πολιτικής επιρροής του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Για τον μεν πρώτο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να πειστεί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα των αποκρατικοποιήσεων, όσο για τη δεύτερη, είναι σύζυγος βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, που ανήκει στην ομάδα των «53».

Και ενώ οι λίστες με τα ονόματα πηγαινοέρχονται, άνοιξε νέο θέμα με τη λίστα των οκτώ ΔΕΚΟ, που πρέπει να ενταχθούν στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της για ένταξη των αμυντικών βιομηχανιών, ΕΛΒΟ και ΕΑΒ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαλώντας την μήνιν των δανειστών.

Μίνι κρίση προέκυψε και με το θέμα του χρέους, μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ότι δεν μπορεί η χώρα να διεκδικήσει τώρα μεγάλη απομείωση χρέους. Οι δηλώσεις ερμηνεύθηκαν ως υπαναχώρηση από τις κυβερνητικές θέσεις και χρειάστηκε άλλο ένα non paper από το Μαξίμου, για να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει η Αθήνα να διεκδικεί συνολική λύση για το χρέος τώρα.

Ωστόσο, διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις Δραγασάκη, αντιλαμβάνεται μια “προσγείωση” και επιστροφή στο ρεαλισμό, αφού και οι δανειστές φροντίζουν να κάνουν ξεκάθαρο πως, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει τίποτα παραπάνω από μέτρα βραχυπρόθεσμης διευκόλυνσης των πληρωμών.

“Σύγχυση” προκάλεσαν και οι εκτιμήσεις παραγόντων της ΤτΕ ότι η ΕΚΤ στηρίζει 100% την επιδίωξη της Αθήνας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Λίγο αργότερα πηγές της ΕΚΤ έσπευσαν να δηλώσουν ότι η δυνατότητα μείωσης των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% μετά το 2018 είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των θεσμών και στη συνέχεια να συμφωνήσει και το Eurogroup.