Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέβαλαν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέβαλαν την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ

Ο ESM παρέπεμψε σε νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία των πληρωμών.

 

Στην αναβολή της τελικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προχώρησε την Παρασκευή ο ESM. Όπως έγινε γνωστό, ο Μηχανισμός δεν φάνηκε να καλύπτεται από τα αποτελέσματα που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, μεταφέροντας πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας τις τελικές αποφάσεις σε νέα συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόοδος που είναι ικανοποιητική σημειώθηκε στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένας από τους δύο όρους για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο ίδιος εκπρόσωπος, « το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και «είναι έτοιμο να επανέλθει για αυτό το ζήτημα με τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα, εφόσον είναι διαθέσιμη η επιβεβαίωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα ως τις 15 Ιουνίου.

Κυβέρνηση: Κανονικά η εκταμίευση στις 15 Ιουνίου

Καθησυχαστική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην είδηση της αναβολής της απόφασης του ESM για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ της υποδόσης. Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».