Η μάχη ανάμεσα στην Apple και το Spotify κορυφώνεται

Η μάχη ανάμεσα στην Apple και το Spotify κορυφώνεται
epa05561886 The logo of the Spotify app is pictured on a smartphone screen in Tokyo, Japan, 29 September 2016. Spotify music streaming service was launched in Japan, the world's second largest music market, on 29 September 2016. The entry into the Japanese market comes late due to copyright-related problems and other specifics of the Japanese market. EPA/FRANCK ROBICHON

Ο επικεφαλής της μουσικής υπηρεσίας streaming στράφηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απαλλαγεί από τον λεγόμενο «φόρο Apple».

Η μάχη ανάμεσα στην Apple και το Spotify πέρασε σε νέα επίπεδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Spotify, Daniel Ek, έγραψε σε blog της εταιρείας την Τετάρτη ότι έχει ήδη καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία κατά της Apple στο αρμόδιο όργανο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζοντας ότι η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone χρησιμοποιεί το App Store για να «μειώνει ηθελημένα τις επιλογές και περιορίζει την καινοτομία σε βάρος της εμπειρίας των χρηστών». Στην ίδια καταγγελία, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Spotify αναφέρει ότι δεν επιθυμεί πλέον να είναι υπόχρεη σε αυτό το οποίο ο Ek αποκαλεί «φόρο Apple».

Πυρήνας της καταγγελίας αποτελεί το επιχείρημα ότι η Apple έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της και την εμπειρία των εφαρμογών στο App Store αλλά και τις πληρωμές για τους προγραμματιστές. Το κατάστημα εφαρμογών της Apple διέπεται από μια σειρά αυστηρών κανόνων, ούτως ώστε να ελέγξει τα εκατομμύρια apps ποου βρίσκονται σε αυτό. Αιτία αυτής της πολιτικής είναι, κατά την εταιρεία, η εξασφάλιση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας του λογισμικού iOS σε iPhone και iPad. Όμως αυτό για τον Ek δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «μειονέκτημα για τους υπόλοιπους προγραμματιστές».

Ο Ek τονίζει στην καταγγελία του ότι σύμφωνα με την πολιτική της Apple, όταν ένας πελάτης πληρώνει για μια εφαρμογή τότε η Apple εισπράττει έως και το 30% των εσόδων, κάτι το οποίο ο επικεφαλής της Spotify αποκαλεί «φόρο Apple». Τόνισε, μάλιστα, ότι εάν ένας χρήστης αγοράσει το Premium πακέτο της υπηρεσίας με κόστος 10 δολάρια τον μήνα, τότε η Apple θα εισπράξει το ένα τρίτο του ποσού. «Εάν πληρώσουμε αυτόν τον φόρο τότε θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις τιμές, ξεπερνώντας το κόστος του Apple Music». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, η ανταγωνιστική εφαρμογή της Apple υπόκειται μεν στον ίδιο «φόρο», αλλά προφανώς δεν ανησυχεί για την πληρωμή του 30% των εσόδων.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον Ek είναι να υπάρχει ένα ίδιο και δίκαιο σύνολο κανόνων και περιορισμών για όλους, καθώς και να προσφέρονται από την Apple εναλλακτικές μέθοδοι πληρωμών χωρίς οι προγραμματιστές να προωθούν τις υπηρεσίες τους στους χρήστες.

Ωστόσο, η Apple δεν έχει δώσει κάποια απάντηση στην καταγγελία ούτε έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.