Η Μαφία ξανά στο στόχαστρο

Η Μαφία ξανά στο στόχαστρο

Περισσότερες από 100 συλλήψεις σε Ρώμη και Καλαβρία.

Πεντακόσιοι αστυνομικοί, εκπαιδευμένα σκυλιά, ένα ελικόπτερο και πλοία της ακτοφυλακής συμμετείχαν στην μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά της Μαφίας, που έχει οδηγήσει ως τώρα στη σύλληψη τουλάχιστον 50 ατόμων στο προάστιο της Όστια κοντά στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει διεξαχθεί ποτέ στην ευρύτερη περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία, που είχε ως στόχο τρεις «φαμίλιες» της Μαφίας, προχώρησε παράλληλα σε επιχείρηση στην περιοχή της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, που αποτελεί γνωστό «προπύργιο» της οργάνωσης ‘Ντραγκέτα.

Η ιταλική Corriere della Sera υποστηρίζει πως οι «οικογένειες» Φασιάνι, Τριάσι -λέγεται πως διατηρεί στενούς δεσμούς με τη σικελική Κόζα Νόστρα- και Ντ’Αγκάτι, που κυριαρχούσαν στο οργανωμένο έγκλημα της περιοχής εδώ και χρόνια, δέχτηκαν «θανατηφόρα χτυπήματα».

Η αστυνομία είχε καταφέρει να παρακολουθεί τους μαφιόζους σε διάφορες δράσεις τους: κατά τις συναντήσεις για επίλυση των διαφορών τους, σε συζητήσεις για τον διαχωρισμό των περιοχών ελέγχου τους, αλλά και κατά το σχεδιασμό δολοφονιών.

Η επιχείρηση στον ιταλικό Νότο οδήγησε σε συλλήψεις 65 ατόμων, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, ενώ διεξάγεται έρευνα και για τον γερουσιαστή Πιέρο Αϊέλο, συνεργάτη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μέλος του κεντρο-δεξιού του κόμματος, Popolo della Libertá.

Η αστυνομία προχώρησε ακόμη στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αξίας 200 εκατ. ευρώ, από πέντε επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην «φαμίλια» Γκιάμπα, η οποία ανήκει στο δίκτυο της ‘Ντραγκέτα και πιστεύεται πως μέσω ασφαλιστικών απατών εξασφάλιζε κεφάλαια για να πληρώνει μαφιόζους και να χρηματοδοτεί την αγορά όπλων και ναρκωτικών.

Η ‘Ντραγκέτα, η οποία δρα σε όλη την Ευρώπη και έχει καλές σχέσεις με τα καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, θεωρείται σήμερα η πιο ισχυρή οργάνωση της Μαφίας, έχοντας ξεπεράσει σε επιρροή την Κόζα Νόστρα.