Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας του 2020

Οι μεγαλύτερες θεωρίες συνωμοσίας του 2020
epa06566932 Visitors look at a US company Qualcomm stand announcing '5G' technology at the Mobile World Congress (MWC) in Barcelona, Spain, 26 February 2018. The MWC presents the latests advances in mobile technologies and will be held from 26 February to 01 March 2018. EPA/ALBERTO ESTEVEZ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Danielle Abril

Το 2020 ήταν ένα έτος-ορόσημο για τις θεωρίες συνωμοσίας για τρεις λόγους, σύμφωνα με ειδικούς. Ο ακραίος κομματισμός στις ΗΠΑ μετέτρεψε πολλά μη πολιτικά γεγονότα σε πολιτικά σημεία ανάφλεξης. Οι κομματικές ειδήσεις και οι πολιτικοί έγιναν πιο πρόθυμοι να ενισχύσουν την παραπληροφόρηση, για να διευκολύνουν την πολιτική τους. Και τα κοινωνικά μέσα έγιναν χώροι για ομοϊδεάτες που ήθελαν να επιβεβαιώσουν τις προκαταλήψεις τους, εξελισσόμενα σε στρατηγικά εργαλεία για πολιτικούς και θεωρητικούς συνωμοσίας για να διαδώσουν γρήγορα την παραπληροφόρηση και να επηρεάσουν τον πληθυσμό.

Αφότου ένα νέο στέλεχος του COVID οδήγησε στην πανδημία του 2020, προέκυψαν θεωρίες συνωμοσίας για τα πάντα, από την προέλευση του ιού έως πιο πρόσφατα τα εμβόλια και τις θεραπείες.

Οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας υποστήριξαν ότι το νέο πρότυπο ασύρματης ευρυζωνικής επικοινωνίας 5G ενδέχεται να προκάλεσε ή να διέδωσε τον κορονοϊό, οδηγώντας εμπρηστές στο Ηνωμένο Βασίλειο να βάλουν φωτιά σε κολώνες 5G. Άλλοι υποστήριξαν ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε σε κινεζικό εργαστήριο ως μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα βιολογικό όπλο.

Μια άλλη θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε στην Κίνα υποστήριξε ότι στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ που επισκέφτηκαν τη Γουχάν έφεραν τον ιό στην Κίνα. Ακόμα και ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις θεωρίες: μια θεωρία υποδηλώνει ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του μετά τη Microsoft επενδύοντας σε πρωτοβουλίες για την υγεία, ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του ιού προκειμένου να αποκομίσει κέρδος από ένα εμβόλιο.

Πρόσκαιρα, πολλοί Αμερικανοί πίστεψαν τη λανθασμένη ιδέα ότι ο κορονοϊός ήταν ένα πολιτικά παρακινημένο τέχνασμα που σκοπό είχε να πλήξει τον πρόεδρο Τραμπ – ή ότι ήταν ένας ιός που μοιάζει με τη γρίπη και επομένως δεν ήταν σοβαρός (παρόλο που η γρίπη σκοτώνει «μόνο» από 10.000 έως 60.000 άτομα κάθε χρόνο). Και οι δύο αυτές θεωρίες ενισχύθηκαν από συντηρητικούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ.

Όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη, οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας υποστήριξαν ότι οι μάσκες θα ξυπνούσαν έναν αδρανή κορονοϊό που ζει μέσα στα σώματα των ανθρώπων. Άλλοι υποστήριξαν ότι η κατάποση ή η έγχυση λευκαντικού θα θεραπεύσει την ασθένεια – μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση, σύμφωνα με κάθε κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων στη χώρα.

Οι πιο πρόσφατες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο, που έχει μέγεθος περίπου 125 νανόμετρα, περιέχει ένα μικροτσίπ που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τους πολίτες, ότι το φάρμακο – το οποίο χρησιμοποιεί mRNA για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση – θα αλλάξει το DNA των ανθρώπων, ή ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε εμβόλιο.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολλές από τις θεωρίες θα εξασθενίσουν, αλλά ορισμένοι φοβούνται ότι οι τελευταίες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της δράσης των αντι-εμβολιαστών.