Η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο λέει πως ο Σαμ Άλτμαν είναι «πολύ επιθετικός»

Η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο λέει πως ο Σαμ Άλτμαν είναι «πολύ επιθετικός»
epa07626390 The logo of Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is displayed during the TSMC Annual general meeting in Hsinchu, Taiwan, 05 June 2019. According to news reports, TSMC is the world's largest dedicated semiconductor foundry, providing the industry's leading process technology and foundry's largest portfolio of process-proven libraries, IPs, design tools and reference flows. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της OpenAI Άλτμαν είχε συνομιλίες με την TSMC πέρυσι για  την κατασκευή περίπου τριών δωδεκάδων εργοστασίων.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο, χαρακτηρίζει ως «πολύ επιθετικό» τον επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τεχνολογικής εταιρείας από την Ταϊβάν.

Η TSMC, η οποία παλεύει με την αύξηση των παραγγελιών για τσιπ υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την προσφορά εργαλείων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, είχε συζητήσεις με την OpenAI, σχετικά με τις προμήθειες τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες η ταϊβανέζικη εταιρεία θεώρησε «πολύ επιθετικές», σημείωσε ο πρόεδρος της TSMC, Σ.Σ. Γουέι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι πολύ επιθετικός, υπερβολικά επιθετικός για να τον πιστέψω», δήλωσε ο Γουέι, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν.

Το Reuters σημειώνει πως ο Άλτμαν είχε συνομιλίες με την TSMC πέρυσι για να συζητήσουν μια πιθανή συνεργασία για την κατασκευή περίπου τριών δωδεκάδων εργοστασίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να αποκτήσει αρκετό πυρίτιο για να καλύψει τις σταθερά αυξανόμενες ανάγκες της, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.Reutsr

Οι συνομιλίες ήταν εγκάρδιες, αλλά οι αξιωματούχοι της TSMC κατέστησαν σαφές ότι ο αριθμός των εργοστασίων που πρότεινε ο Άλτμαν ήταν υπερβολικά μεγάλος και η TSMC φοβόταν ότι δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσει τα εργοστάσια με την απαιτούμενη παραγωγική ικανότητα 80% ή μεγαλύτερη.

Οι τότε προβλέψεις της TSMC δεν προέβλεπαν αρκετή ζήτηση για περισσότερα από 30 νέα εργοστάσια.

Δεν ήταν σαφές αν η TSMC και ο Άλτμαν μιλούσαν για την κατασκευή των εργοστασίων της εκτός Ταϊβάν.

Η ένταση Κίνας – Ταϊβάν

Η TSMC, στους μεγάλους πελάτες της οποίας συγκαταλέγονται η Nvidia και η Apple, ανέφερε την Τρίη ότι είχε συνομιλίες με ορισμένους πελάτες για τη μεταφορά των εργοστασίων παραγωγής τσιπ από το νησί, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Κίνα, αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδύνατη.

Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που το Πεκίνο ξεκίνησε πολεμικά παιχνίδια γύρω από το δημοκρατικά διοικούμενο νησί τον περασμένο μήνα μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο το Πεκίνο καταγγέλλει ως «αυτονομιστή»

«Η αστάθεια στα Στενά της Ταϊβάν είναι πράγματι ένα θέμα που απασχολεί την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά θέλω να πω ότι σίγουρα δεν θέλουμε να γίνουν πόλεμοι» υποστήριξε ο πρόεδρος της TSMC.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν αδύνατο να μεταφερθούν τα εργοστάσια τσιπ από το νησί, δεδομένου ότι το 80-90% της παραγωγικής τους ικανότητας βρίσκεται στην Ταϊβάν.

Ο Γουέι δεν κατονόμασε τους πελάτες με τους οποίους η TSMC είχε συνομιλίες σχετικά με την πιθανή μετατόπιση από την Ταϊβάν.

Παρά τις εντάσεις με την Κίνα, το θέμα ενός πιθανού πολέμου και οι επιπτώσεις του στις αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ ελάχιστα αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας Computex αυτή την εβδομάδα στην Ταϊπέι, εκτός αν αναφέρθηκε από δημοσιογράφους σε στελέχη στο περιθώριο.

«Κανείς δεν ανησυχεί ακόμη γι’ αυτό», δήλωσε ο Φρανκ Χουάνγκ, πρόεδρος της Powerchip Semiconductor Manufacturing, στους δημοσιογράφους της εκδήλωσης, όταν ρωτήθηκε αν οι ξένοι πελάτες ασκούν πιέσεις στις επιχειρήσεις της Ταϊβάν να μην παράγουν εκεί λόγω των εντάσεων.

«Νομίζω ότι φυσικά πάντα υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα ή αναμετρήσεις, αλλά και πάλι η Ταϊβάν είναι τόσο σημαντική για την AI, ακόμη και οι Κινέζοι το γνωρίζουν αυτό. Είμαστε εντάξει, κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com