Οι μέρες που ο Σόιμπλε έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ έχουν τελειώσει

Οι μέρες που ο Σόιμπλε έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ έχουν τελειώσει

Ποιοι Γερμανοί βουλευτές βλέπουν συμφωνία στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συμφωνία Ελλάδα – θεσμών βλέπουν Γερμανοί βουλευτές, παρά τα εμπόδια, όπως αναφέρει το Bloomberg. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, σε μια στροφή από την περσινή χρονιά, όταν «mainstream» Γερμανοί πολιτικοί συναθροίστηκαν πίσω από την άποψη ότι πρέπει η χώρα να φύγει από το ευρώ, τώρα βουλευτές και αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε ότι προσμένουν συμφωνία.

Αν και ο αργός ρυθμός των συζητήσεων δημιούργησε συζητήσεις για μια νέα ελληνική κρίση χρέους τον Ιούλιο, Γερμανοί πολιτικοί βλέπουν το ελληνικό δίλημμα ως κατ’ εξοχήν επιλύσιμο σε σύγκριση με το προσφυγικό ή την απειλή να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ευρώπη έχει τόσα θέματα που δεν μπορεί να συμφωνήσει αυτές τις ημέρες, περιλαμβανομένου του προσφυγικού», δηλώνει η Ingrid Arndt-Brauer των Σοσιαλδημοκρατών η οποία προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής της Κάτω Βουλής. «Τουλάχιστον για την Ελλάδα μπορείς να ελπίζει σε συμφωνία. Πάντα καταφέρναμε να φτάσουμε σε μια στο παρελθόν».

Στηρίζουν, γράφει το Bloomberg, την άποψη της Μέρκελ για περιορισμένη ελάφρυνση χρέους και την αποφασιστικότητά της να αποτρέψει αποσταθεροποίηση της Ελλάδας που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης. Μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «είναι σε ένα πολύ λογικό μονοπάτι» αν και χρειάζεται ακόμα δουλειά για τη συμφωνία.

«Όπως στο παρελθόν, θα υπάρξει στο τέλος μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να το λένε ‘ελάφρυνση χρέους’», υποστηρίζει ο Carsten Linnemann μέλος του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που πέρυσι ψήφισε κατά του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Όποια συμφωνία, σημειώνει το πρακτορείο θα πρέπει να μπλέκει τα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα, την πίεση του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους και την άρνηση της Μέρκελ σε ονομαστική διαγραφή χρέους.

Καθώς οι Γερμανοί ηγέτες προσπαθούν να κάνουν το τριετές πρόγραμμα βοήθειας να δουλέψει, οι μέρες που ο Β. Σόιμπλε έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ έχουν τελειώσει. «Πάντα λέγαμε για ευελιξία» αναφορικά με το πώς η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους δηλώνει ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος του CDU στην επιτροπή προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής. «Αυτό ισχύει ακόμα».