Προσπάθεια να πειστούν οι ηγέτες των «φειδωλών» χωρών στις Βρυξέλλες (UPD)

Προσπάθεια να πειστούν οι ηγέτες των «φειδωλών» χωρών στις Βρυξέλλες  (UPD)
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, αναφέρει η Γερμανίδας Καγκελάριος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των “φειδωλών”, δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας.

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρέθηκαν και χθες αντιμέτωποι με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, αδυνατώντας να ομονοήσουν κάτω από ένα κοινό πλαίσιο κατανομής των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη Σύνοδο Κορυφής να παρατείνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα.

Έτσι, οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

Διαβάστε περισσότερα:

Στο τραπέζι ξανά οι ηγέτες της ΕΕ: Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μακρόν: Η προθυμία για συμβιβασμό υπάρχει, αλλά πρέπει να έχουμε υψηλές φιλοδοξίες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

«Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε», είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. «Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά».

«Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται — και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Κόντε: Από τη μία έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, από την άλλη τις λεγόμενες “φειδωλές”

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από τη μία έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς- και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”»

Κουρτς: Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την επίτευξη συμφωνίας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.