Οι μετοχές είχαν το καλύτερο τρίμηνο τους εδώ και δεκαετίες. Ιδού γιατί αυτό είναι άσχημο νέο για τον Πρόεδρο Τραμπ

Οι μετοχές είχαν το καλύτερο τρίμηνο τους εδώ και δεκαετίες. Ιδού γιατί αυτό είναι άσχημο νέο για τον Πρόεδρο Τραμπ
epa07212536 A sign for Wall Street near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 06 December 2018. The Dow Jones industrial average continued to fall today on worries of the unresolved trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι μας δείχνει το παρελθόν και παρόμοιες περιπτώσεις όπως αυτές που περνάμε τώρα.

του Jen Wieczner

Αφού κατακρημνίστηκαν το πρώτο τρίμηνο, οι μετοχές ολοκλήρωσαν το δεύτερο τρίμηνο του 2020 με τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες: Ο δείκτης S&P αυξήθηκε κατά 20% τους τρεις μήνες που έληξαν τον Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο μετά το 1998.

Ενώ ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς επιθυμούν να περιμένουν μέχρι να φτάσουμε κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για να μελετήσουν τις μετοχές για σημάδια σχετικά με το ποιος θα επικρατήσει, εάν κρίνουμε από την  ιστορία, η αγορά μπορεί ήδη να έχει προβλέψει εάν θα επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Joe Biden.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, υπήρξαν μόνο τέσσερις χρονιές προεδρικών εκλογών, όπου ο S&P 500 έπεσε το πρώτο τρίμηνο, αλλά σημείωσε άνοδο στο δεύτερο, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής το 2020, σύμφωνα με την CFRA Research. Σε κάθε μια από αυτές τις χρονιές – 1960, 1968, 1980 και 1992 – το μοτίβο ήταν το ίδιο: ο S&P 500 ανέβηκε κατά μέσο όρο κατά 8% το δεύτερο εξάμηνο του έτους – «ενώ προμηνυόταν προεδρική ήττα για το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία», σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της CFRA, Sam Stovall.

Με άλλα λόγια, σε κάθε μια από αυτές τις χρονιές, ο πρόεδρος που βρισκόταν στην εξουσία έχασε τις εκλογές. Τελευταία φορά, το ’92, ήταν ο George H.W. Bush που έχασε από τον Bill Clinton. Πριν από αυτό, το ’80, ο Ronald Reagan νίκησε τον Jimmy Carter. Φέτος πρόεδρος είναι ο Τραμπ, που αντιμετωπίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden.

Επιπλέον, το εάν ο πρόεδρος είναι Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός δεν έχει σχέση με αυτή τη συγκεκριμένη ένδειξη της αγοράς – το μοτίβο δείχνει απλώς ότι στο παρελθόν, όταν οι μετοχές συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο, η παλαιά φρουρά ηττήθηκε από τη νέα.

Ο Stovall λέει ότι η «αβεβαιότητα» είναι το κυρίαρχο μοτίβο για τους επενδυτές. Κι όταν υπάρχει αβεβαιότητα στον δρόμο προς τις εκλογές, συνήθως αυτό προμηνύει μια αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Όταν ο δείκτης S&P 500 πέφτει την περίοδο Αύγουστος-Οκτώβριος, λίγο πριν τις εκλογές, στο 88% των περιπτώσεων ο εν ενεργεία πρόεδρος έχει χάσει τις εκλογές.

Έτσι, αν η τριμηνιαία εναλλαγή για το πρώτο μισό του 2020 δεν είναι αρκετή για να σας πείσει σχετικά με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, παρακολουθήστε προσεκτικά τις μετοχές από τον Αύγουστο και μετά – συνολικά, αυτές οι τάσεις της αγοράς θα μπορούσαν να προβλέψουν εάν ο Πρόεδρος Τραμπ θα εκλεγεί για ακόμα τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Fortune.com