Η Microsoft αποκαλύπτει το νέο της όραμα για τα Windows

Η Microsoft αποκαλύπτει το νέο της όραμα για τα Windows
Photo:

Το Windows Holographic και το μεγάλο στοίχημα της εικονικής πραγματικότητας.

Η Microsoft θέλει να κάνει για την εικονική πραγματικότητα ό,τι έκανε και για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές: να διαδώσει την αναδυόμενη αυτή τεχνολογία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για να το κάνει αυτό, η εταιρεία προσπαθεί να βάλει την πλατφόρμα του Windows Holographic σε όσες περισσότερες συσκευές γίνεται, όπως ακριβώς έκανε με τα Windows όταν οι προσωπικοί υπολογιστές άρχισαν να κατακτούν την αγορά.

(Σκεφθείτε το Windows Holographic σαν ένα συνηθισμένο λειτουργικό σύστημα για εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα).

«Το Windows Holographic πρόκειται να μπει σε συσκευές κάθε σχήματος και μεγέθους» δήλωσε ο Τέρι Μάιερσον, επικεφαλής Windows και συσκευών. «Οραματιζόμαστε ένα μέλλον για τους υπολογιστές όπου ο φυσικός και ο εικονικός κόσμος θα διασταυρώνονται με πολλούς νέους τρόπους, δημιουργώντας περαιτέρω κλίμακα για την πλατφόρμα των Windows».

Η Microsoft οραματίζεται ότι τα πάντα, από υπολογιστές μέχρι οθόνες και από μάσκες εικονικής πραγματικότητας μέχρι αξεσουάρ, θα κατασκευάζονται ενσωματώνοντας την πλατφόρμα Windows Holographic, η οποία περιλαμβάνει διεπαφές για ολογραφική τεχνολογία. Οι ολογραφικές εφαρμογές θα είναι ενσωματωμένες στην καθολική πλατφόρμα Windows.

Η πρώτη φορά που η Microsoft είπε ότι σκόπευε να εντάξει την επαυξημένη και μικτή πραγματικότητα στο λογισμικό της ήταν τον Ιανουάριο του 2015. Τότε, είχε παρουσιάσει και το HoloLens, μια συσκευή εξοπλισμένη με τσιπ ολογραφικής επεξεργασίας που μπορεί να κατανοεί τις κινήσεις των χρηστών και να αντιδρά σ’ αυτές.

Αν και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα δεν έχει «απογειωθεί» ακόμα εμπορικά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι εκατομμύρια τέτοιες συσκευές θα είναι διαθέσιμες μέσα στα επόμενα χρόνια. Και η συμβατότητα με άλλες συσκευές θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους.

Ιδού ποιο είναι το σενάριο που οραματίζεται η Microsoft: εσείς μπορεί να εργάζεστε πάνω σ’ ένα πρότζεκτ στην Αθήνα ενώ οι συνεργάτες σας είναι στη Νέα Υόρκη. Με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, ο καθένας μπορεί να προβάλλει τον εαυτό του μέσα στον ίδιο ψηφιακό χώρο. Αλλά για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο, οι συσκευές πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους.