Η Microsoft μόλις διέγραψε τη μεγαλύτερη βάση αναγνώρισης προσώπων χωρίς να το καταλάβει κανείς

Στη βάση δεδομένων φιγούραραν τα πρόσωπα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Η Microsoft απέσυρε σιωπηρά βάση δεδομένων που περιλάμβανε 10 εκατομμύρια πρόσωπα, η οποία χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση αλγορίθμων αναγνώρισης προσώπων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών ερευνητών και κινεζικών εταιρειών συνδεδεμένων με το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας, όπως η SenseTime και η Megvii, όπως αποκάλυψε έρευνα των Financial Times.

Η βάση δεδομένων, γνωστή ως MS Celeb, κυκλοφόρησε το 2016 και περιγράφονταν από την εταιρεία ως η μεγαλύτερη ανοιχτή στο κοινό βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο, η οποία περιέχει περισσότερες από 10 εκατομμύρια εικόνες περίπου 100.000 ατόμων.

Όμως, από τους ανθρώπους των οποίων τα πρόσωπα βρίσκονται στη βάση δεδομένων δεν ζητήθηκε ποτέ η συγκατάθεσή τους για την χρησιμοποίηση των φωτογραφιών τους. Τα πρόσωπα τους συλλέχθηκαν από μηχανές αναζήτησης και βίντεο βάσει των όρων της άδειας χρήσης Creative Commons που επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση των φωτογραφιών για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Η Microsoft, η οποία κατέβασε τη βάση δεδομένων λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα των FT, δήλωσε πως «προοριζόταν για ακαδημαϊκούς σκοπούς. Την ευθύνη της είχε υπάλληλος που δεν είναι πλέον στη Microsoft και από τότε έχει αφαιρεθεί.»

Σχετικά άρθρα