Οι «μονόκεροι» δεν είναι κερδοφόροι – Και τη Wall Street δεν την ενδιαφέρει καθόλου αυτό

Οι «μονόκεροι» δεν είναι κερδοφόροι – Και τη Wall Street δεν την ενδιαφέρει καθόλου αυτό
Οι εταιρείες του ενός δισ. δολαρίων προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια απλή καταγραφή κερδών.

Στη Silicon Valley, οι επενδυτές δεν περιμένουν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να είναι κερδοφόρες. Αντιθέτως, το βιβλίο Blitzscaling: The LightningFast Path to Building Massively Valuable Companies – μια βίβλος για ιδρυτές – προτείνει να δαπανώνται πολλά χρήματα στην ανάπτυξη της εταιρείας για την εξασφάλιση μεγάλης κλίμακας, όπως έκανε η Amazon.

Όσο για τη Wall Street, έχει δείξει μια συμπάθεια για τη μετοχή της εταιρείας του Jeff Bezos, παρά τα πολλά χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να βρει το μονοπάτι της προς την κερδοφορία. Γιατί; Επειδή και η Wall Street ανησυχεί πολύ λιγότερο για την κερδοφορία και περισσότερο για τις ευκαιρίες της αγοράς που παρουσιάζει μια εταιρεία.

Η Lyft, μια εταιρεία που μπήκε πρόσφατα στο χρηματιστήριο δεν είναι κερδοφόρα. Το 2018, κατέγραψε απώλειες ύψους 911 εκατομμυρίων δολαρίων – νούμερο που θα την καταστήσει την αμερικανική startup με τις μεγαλύτερες ζημιές βάσει στατιστικών δεδομένων που συνέλεξε η The Wall Street Journal. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα της Lyft για το 2018, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τοποθετούν στην κορυφή των εταιρειών που βρίσκονται λίγο πριν την αρχική δημόσια προσφορά βάσει ετήσιων εσόδων, πίσω μόνο από το Facebook και τη Google στην κατηγορία αυτή.

Η Wall Street, με άλλα λόγια, στοιχηματίζει στην αύξηση των εσόδων της Lyft, υποθέτοντας ότι θα μειώσει τις ζημιές της και θα γίνει εν τέλει κερδοφόρα.

Συνολικά, η Wall Street έχει μια ακόρεστη «πείνα» για εταιρείες-μονόκερους, ανεξάρτητα απ’ το εάν αυτές είναι κερδοφόρες ή όχι.

Νέα στοιχεία από το PitchBook αναφορικά με τις επιδόσεις των exits των venture capital αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, επιβεβαιώνουν την επιείκεια της Wall Street έναντι των μη κερδοφόρων εταιρειών τεχνολογίας. 64% των πάνω από 100 εταιρειών αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ολοκλήρωσαν μια υποστηριζόμενη από venture capital αρχική δημόσια προσφορά από το 2010 δεν ήταν κερδοφόρες, και το 2018 οι εταιρείες που εμφάνιζαν ζημιές είχαν στην πραγματικότητα καλύτερες επιδόσεις στο χρηματιστήριο σε σχέση με τις κερδοφόρες εταιρείες. Επιπλέον, οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ που είχαν συγκεντρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια διαπραγματεύονταν σχεδόν κατά 25% πάνω το 2018, ενώ ο κλάδος τεχνολογίας του S&P 500 εμφάνισε στάσιμες αποδόσεις.

Η Wall Street εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην ταχεία ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας· οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, ως εκ τούτου, είναι πρόθυμοι να ανέχονται αρνητικές ή πολύ χαμηλές ταμειακές ροές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο αξίζουν πραγματικά οι «μονόκεροι» του Διαδικτύου;