Η ΝΔ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η ΝΔ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ αποτιμούν το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα χρόνο μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Παράλληλα, συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντιπολίτευση.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και μοιράζονται τις προβλέψεις τους για το προσεχές διάστημα:

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Συμπληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένας χρόνος επικράτησης των δυνάμεων του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και των πειραματισμών της κυβέρνησης της Αριστεράς και του Αλέξη Τσίπρα.Η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει νέα, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση για να ανακτήσει και πάλι το κύρος της και να ξαναβρεί τη θέση που της αναλογεί στη διεθνή σκηνή».

Λευτέρης Αυγενάκης: Έναν χρόνο μετά, βιώνουμε μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική σύγχυση και μια συνολική εθνική οπισθοχώρηση. Θα μπορούσε κανείς να ήταν επιεικής, εάν η κυβέρνηση επιδιδόταν με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τους πολίτες στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντιθέτως έχουμε μια κυβέρνηση που αντί να κυνηγά τις εξελίξεις, οι εξελίξεις τη “γονατίζουν”, μια κυβέρνηση που απεχθάνεται τους ιδιώτες, αλλά δουλεύει για τους συγγενείς της, μια Κυβέρνηση που στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μας πείσει για το αριστερό προφίλ της!

Χρήστος Σταϊκούρας: Η “κατασκευή” του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσθηκε, “μετρήθηκε” και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης. «Η συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει την Ελλάδα να προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα νέο οικονομικό επίπεδο, πολύ χαμηλότερο απ? αυτό που ήταν στο τέλος του 2014. Τότε που είχαν αρχίσει να καταγράφονται τα πρώτα μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.Δυστυχώς, όμως, οι ιδεοληψίες, η αβελτηρία, η κακή διαπραγμάτευση, οι παλινωδίες και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς επέφεραν τεράστιο κόστος στη χώρα και την οικονομία το 2015.Συμπερασματικά, η “κατασκευή” του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάσθηκε, “μετρήθηκε” με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Η άρνηση της πραγματικότητας και η υιοθέτηση “ψευδαισθήσεων” οδηγεί πάντα σε χειρότερα αποτελέσματα από το αρχικό. Στην Ελλάδα η ανάγκη των πολιτών να ακούσουν κάτι διαφορετικό -ό,τι και αν ήταν αυτό- από τις λέξεις Μνημόνιο και κρίση, οδήγησε σε μια καταστροφική κυβέρνηση, που επιδείνωσε δραματικά την καθημερινότητά τους. Διότι πέραν από την ανάπτυξη που γύρισε σε ύφεση, το δημόσιο χρέος που αυξήθηκε, τη φορολογία που αντί να μειωθεί, όπως προβλεπόταν, μεγάλωσε, τις τράπεζες που έκλεισαν και ανακεφαλαιοποιήθηκαν ξανά με μεγάλες απώλεις, τις συντάξεις που “πετσοκόβονται” και την παράνομη μετανάστευση που εκτοξεύτηκε, έγινε κάτι πολύ πιο σημαντικό: Τραυματίστηκε η διεθνής εικόνα της χώρας, επλήγη η αξιοπιστία μας και ακυρώθηκε όλο το φιλοεπενδυτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί.

Χρήστος Δήμας: Μη ρεαλιστικές προτάσεις εναντίον “ελπίδας” σημειώσατε ένα. «Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εθνικές εκλογές καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες και μοιράζοντας μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Η παντελής έλλειψη, εξάλλου, σοβαρής διαπραγματευτικής στρατηγικής, αλλά και κοινής λογικής, οδήγησε γρήγορα σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο με οδυνηρές συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η κυπριακή κυβέρνηση αδυνατούσε να κατανοήσει τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς δανειστές. Αποκορύφωμα στάλθηκε το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015.

Σταύρος Καλαφάτης: Η αποτυχία της start up κυβέρνησης της Αριστεράς. «Έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού, ο απολογισμός της start up κυβέρνησης της Αριστεράς καταγράφει έντονο αρνητικό πρόσημο. Η Ελλάδα βαδίζει κουβαλώντας στην πλάτη της το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο βάρους 86 δισ. ευρώ που φέρει την προσωπική υπογραφή του πρωθυπουργού. Όλες οι βαρύγδουπες εξαγγελίες αποδείχθηκαν ψεύτικες και ανεύθυνες υποσχέσεις. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, ενώ το περιβόητο παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτέμβριου, εξαφανίστηκε σε μία νύχτα.