Η νέα πραγματικότητα μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η νέα πραγματικότητα μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με ισχυρές πιέσεις στις χρηματαγορές υποδέχτηκε ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός νότος την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 0.25% από τον Ιούλιο με προοπτική να συνεχίσει με νέα ενίσχυση και τον Σεπτέμβριο.

Σε συνδυασμό με τον τερματισμό της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες (PEPP), το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 4,12%. Το ιταλικό ομόλογο έφτασε το 3,60%, το πορτογαλικό στο 2,65% και το ισπανικό στο 2,61%.

Η Ελλάδα σήμερα έχει διαπραγματεύσιμα ομόλογα ύψους περίπου 83 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί όταν λήγουν, ενώ από φέτος ξεκίνησε και η αποπληρωμή των διμερών δανείων ύψους 52,3 δισ. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF) το 2010. Το υπόλοιπο τμήμα του χρέους, περίπου 295,302 δισ. ευρώ, προέρχεται από δάνεια, εκ των οποίων τα 240 δισ. ευρώ προέρχονται από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Είναι φανερό ότι με αυτήν την κίνηση η ΕΚΤ σήμανε την άνοδο του κόστους δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το Δημόσιο. Τα δάνεια θα είναι πλέον ακριβότερα, όπως και οι δόσεις για όσα συνδέονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Με τον πληθωρισμό να «κλειδώνει» στο 11,3% τον Μάιο, οι ανατιμήσει σε βασικά αγαθά πιέζουν ακόμη περισσότερο το μηνιαίο εισόδημα. Δημιουργείται έτσι ένα σπιράλ ακρίβειας και πίεσης όσον αφορά το κόστος δανεισμού, το οποίο η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με νέες παρεμβάσεις ούτως ώστε να ανακουφίσει μέρος από τα βάρη που συγκεντρώνονται στις πλάτες των πολιτών.

Κάτι το οποίο ίσως προσφέρει μια ελπίδα όσον αφορά την Ελλάδα, ήταν η ιδιαίτερη αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ στα ελληνικά ομόλογα. Όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περισσότερες αγορές ελληνικών τίτλων και τοποθετήσεις που μπορούν να υπερβαίνουν σε χρονικό ορίζοντα το 2024, στο πλαίσιο προγράμματος επανατοποθετήσεων των ομολόγων που αποκτήθηκαν κατά το PEPP. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικούς τίτλους περίπου 5 δισ. ευρώ στην περίοδο μέχρι το 2024. Τώρα, μένει ανοικτό το ενδεχόμενο και περισσότερες αγορές να γίνουν, και η περίοδος των τοποθετήσεων να πάει και πέραν του 2024.