Η νέα «προφητεία» του Έλον Μασκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει τις δουλειές… προαιρετικές

Η νέα «προφητεία» του Έλον Μασκ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει τις δουλειές… προαιρετικές
ANKARA, TURKIYE - NOVEMBER 7: In this photo illustration, logo of 'xAI' is displayed on a mobile phone screen near Elon Musk's photo in Ankara, Turkiye on November 7, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
«Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά σαν χόμπι, θα μπορείς να δουλεύεις», είπε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει όλες τις δουλειές των ανθρώπων και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla, δήλωσε ότι στο μέλλον «κανείς από εμάς δεν θα έχει δουλειά». Μιλώντας μέσω webcam στο τεχνολογικό συνέδριο VivaTech 2024 στο Παρίσι, ο Musk περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι δουλειές θα είναι «προαιρετικές».

«Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά σαν χόμπι, θα μπορείς να δουλεύεις», είπε σύμφωνα με το CNN. «Αλλά διαφορετικά, η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα παρέχουν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα χρειάζεσαι. Δεν θα υπάρχει έλλειψη αγαθών ή υπηρεσιών».

Για να λειτουργήσει αυτό το σενάριο, θα πρέπει να υπάρξει ένα «καθολικό υψηλό εισόδημα».

Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, με τις ρυθμιστικές αρχές, τις εταιρείες και τους καταναλωτές να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία υπεύθυνα. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει διάφορες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, τον Ιανουάριο, ερευνητές στο Computer Science and Artificial Intelligence Lab του MIT διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με την έρευνά τους, στις περισσότερες θέσεις εργασίας που θεωρούνται ευάλωτες στην τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία δεν έχει φτάσει σε σημείο ώστε η αντικατάσταση των εργαζομένων από μηχανές να είναι οικονομικά συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις.

Ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση, όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας και δάσκαλοι, δεν θα αντικατασταθούν.

Ο Έλον Μασκ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και χαρακτήρισε την τεχνολογία ως τον μεγαλύτερο φόβο του, μιλώντας στο συνέδριο. Σε ένα μέλλον χωρίς δουλειές, αμφισβήτησε το κατά πόσο οι άνθρωποι θα νιώθουν συναισθηματικά ολοκληρωμένοι.

«Το ερώτημα θα είναι το νόημα – αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, έχει νόημα η ζωή σας;» είπε. «Πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε όλο αυτό – το ότι μπορούμε να δώσουμε νόημα στην τεχνητή νοημοσύνη».

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Έλον Μασκ επίσης παρότρυνε τους γονείς να περιορίσουν τη χρήση των social media από τα παιδιά τους, επειδή αυτά «προγραμματίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μεγιστοποιεί τη ντοπαμίνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: