Η νέα τάση στο e-commerce είναι το recommerce αξίας ήδη 75 δισ. ευρώ

Η νέα τάση στο e-commerce είναι το recommerce αξίας ήδη 75 δισ. ευρώ
Photo: pixabay.com
Με βάση διεθνείς μελέτες η αξία του recommerce αναμένεται πως θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ έως το 2025, δηλαδή θα καταγράψει ανάπτυξη 60%.

Το recommerce είναι ένας σχετικά νέος όρος που περιγράφει την πώληση μεταχειρισμένων, μερικές φορές αχρησιμοποίητων προϊόντων κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών αγοράς σε μια μορφή κυκλικής οικονομίας.

Η αυξανόμενη οικολογική συνείδηση, ​​αλλά και η υψηλότερη ευαισθησία των καταναλωτών στις τιμές λόγω του πληθωρισμού οδηγούν την αγορά σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Cross-Border Commerce Europe SPRL, η συνολική ευρωπαϊκή αγορά recommerce ανερχόταν σε 75 δισ. ευρώ. Ενώ, με βάση διεθνείς μελέτες αναμένεται πως η αξία αυτής της αγοράς θα αγγίξει τα 120 δισ. ευρώ έως το 2025. Δηλαδή θα καταγράψει ανάπτυξη 60%. Επίσης, ο ρόλος που διαδραματίζει το recommerce στο συνολικό ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί. Το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου πώλησης μεταχειρισμένων ειδών, στη συνολική αγορά λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο προβλέπεται να φθάσει στο 14% το 2025, από 10% που ήταν το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Etsy, Vinted και Back Market είναι τρεις σημαντικοί παίκτες της αγοράς που επικεντρώνονται στην πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων. Και οι τρεις από αυτές τις πλατφόρμες συγκαταλέγονται στις 100 μεγαλύτερες αγορές στην Ευρώπη.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της απότομης ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια. Με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 64% μεταξύ 2019 και 2023, η Vinted, μια λιθουανική πλατφόρμα C2C που εστιάζει στη μόδα από δεύτερο χέρι, καταγράφει την πιο απότομη και σταθερή ανάπτυξη άνω του 100% από το 2020.

Η αμερικανική πλατφόρμα vintage και χειροτεχνίας Etsy κατέγραψε επίσης αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Η Back Market, μια πλατφόρμα που εστιάζει στην μεταπώληση ανακατασκευασμένων ηλεκτρονικών ειδών έχει καταγράψει ανάπτυξη 44% ετησίως από το 2019. Την ίδια στιγμή ορισμένες μάρκες, όπως ο αθλητικός γίγαντας The North Face, σχεδιάζουν ήδη να λανσάρουν τις δικές τους πλατφόρμες μεταπώλησης. Ήδη ο όμιλος Inditex δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να πωλούν και να αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα ZARA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τάση για τη recommerce αγορά συνδέεται με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με την Statista Global Consumer Survey Content Special Sustainable Consumption, το 51% των Γερμανών καταναλωτών, για παράδειγμα, έχουν την αίσθηση ότι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω της δικής τους καθημερινής συμπεριφοράς. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δίνουν προσοχή σε πτυχές όπως η φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία, η καλή διαβίωση των ζώων ή το δίκαιο εμπόριο.

Η αγορά του recommerce είναι επίσης ένας τρόπος για να μειωθεί το αποτύπωμα του άνθρακα. Σε χώρες όπως η Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό είναι ακόμη ελαφρώς υψηλότερο. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι το recommerce είναι μια ακμάζουσα αγορά στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα άνοιγμα στην recommerce αγορά έχουν κάνει ήδη γνωστά brands και δίκτυα καταστημάτων. Όπως τα Public, η Skroutz, η Istorm, το Πλαίσιο και ο Κωτσόβολος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: