Οι νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ποιοι θα δουν μειώσεις. Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης με τις αλλαγές του ΕΝΦΙΑ.

Να ενημερωθούν για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και τον νέο Φόρο Περιουσίας, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ζήτησαν χθες από το οικονομικό επιτελείο τα κλιμάκια των ελεγκτών. Οι Θεσμοί μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους ωστόσο ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες κοστολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και εξηγήσεις για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του 2018.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Από τα στοιχεία που διέρρευσαν, προβλέπεται μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020. Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φθάσει στα 712,5 εκατ. ευρώ στη διετία με αποτέλεσμα το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί να ανέλθει από τα 3,09 δις. ευρώ φέτος στα 2 δισ. ευρώ.

Όμως το σχέδιο μείωσης του φόρου, βασίζεται πάνω σε μία παραδοχή ότι τις μειώσεις θα τις απολαύσουν μόνο όσοι έχουν περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν κενά, αφού για να εφαρμοστεί θα πρέπει να αλλάξει η δομή του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι ο φόρος επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη καθόλου η νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ, παρουσιάστηκε χθες στους επικεφαλής των δανειστών. Το σχέδιο αυτό, προβλέπει μείωση της επιβάρυνσης για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 323 εκατ. ευρώ το 2019 και 388,88 εκατ. ευρώ για το 2020. Δηλαδή, συνολικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φθάσει στα 712,5 εκατ. ευρώ στη διετία με αποτέλεσμα το 2020 ο φόρος που θα βεβαιωθεί να ανέλθει από τα 3,09 δις. ευρώ φέτος στα 2 δις. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 κερδισμένοι θα είναι οι έχοντες περιουσία αξίας έως 100.000 ευρώ ενώ από τις ελαφρύνσεις αποκλείονται οι φορολογούμενοι με ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ οι οποίοι είτε δεν θα δουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό του επόμενου έτους είτε θα έχουν μια θα έχουν μια απειροελάχιστη μείωση μόλις 2,7%.