Η οικονομία της ευρωζώνης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Η οικονομία της ευρωζώνης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Euro coins are seen in this photo illustration on November 2, 2017. The British Pound dropped in value in a three month low against the Euro amidst news of an interest rate hike by the Bank of England set to be announced today. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι ηγέτες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν τη "χρυσή τομή" μεταξύ δημοσιονομικής πειραρχίας και δημιουργίας χώρου για δαπάνες.

Με ζοφερή διάθεση συναντιούνται σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ για να συζητήσουν τις οικονομικές προτεραιότητες στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα παζάρι φαίνεται αρκετά δύσκολο, αναφέρει το Bloomberg.

προσπάθεια εξισορρόπησης ανάμεσα στην πολιτική πειθαρχίας στις δαπάνες και στη δημιουργία χώρου για για επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας αλλά και για τις αμυντικές ανάγκες στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες, μοιάζει με ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη καταφέρει να πείσουν την Ιταλία να βρει λύσεις στα ζητήματα απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί επανειλημμένως για τον κίνδυνο ο διχασμός στους κόλπους της ΕΕ να τροφοδοτεί την αναταραχή στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό αυτό το πρίσμα οι ηγέτες της ΕΕ φιλοδοξούν να δώσουν μια πολιτική ώθηση για να κλείσουν μια συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Όπως αναφέρεται, «μετά την εις βάθος ανταλλαγή απόψεων που πραγματοποίησε σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες με σκοπό την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του έτους».

Κι όλα αυτά μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που συνεχίζει να επιδεινώνεται με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

«Με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2023, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόοδο και μέτρα για τη δημιουργία ισχυρής και ανθεκτικής στις μελλοντικές εξελίξεις οικονομίας που θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευημερία», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη βιομηχανική πολιτική της, να εμβαθύνει την ενιαία αγορά της και να περιορίσει τις στρατηγικές εξαρτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: