Οι οκτώ κρίσιμοι μήνες του 2018

Οι οκτώ κρίσιμοι μήνες του 2018

Μετά τις εορτές για την κυβέρνηση ξεκινά ένας νέος μαραθώνιος, με ορίζοντα την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο.

Βίκυ Σαμαρά

Οι χαλαροί πολιτικοί ρυθμοί της εορταστικής περιόδου δίνουν στην κυβέρνηση μία ευκαιρία ανασύνταξης δυνάμεων εν όψει του νέου έτους, το οποίο όπως τόνισε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, θα είναι η χρονιά ολοκλήρωσης του μνημονίου.

Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η ώρα, τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να κυλήσει ακόμη πολύ νερό στο αυλάκι: Μένει να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την έξοδο από τα μνημόνια (στην οποία επικεντρώνεται όλη η κυβερνητική ρητορική) και άρα για το χρέος και εν τω μεταξύ ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε μία εβδομάδα πριν από τη Βουλή πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα.

Οι δηλώσεις Σχοινά στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού “Ε”, που έδωσαν μία εικόνα στήριξης της Κομισιόν στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επόμενη ημέρα, ερμηνεύθηκαν φυσικά θετικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το οκτάμηνο όμως μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι και αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Εξάλλου εκ των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, το ζήτημα των πλειστηριασμών έχει προκαλέσει αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκκρεμεί μετά τις εορτές η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος με θέμα συζήτησης την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ουκ ολίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να μην τηρήσουν τη “συμφωνία κυρίων”. Παράλληλα, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να υπάρξει επίσης μετά τις εορτές νέα συνεννόηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με στόχο να αντικατασταθεί και η πρόβλεψη για «αυτεπάγγελτη» δίωξη από τον ορισμό «κατ’ έγκληση».

Η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ένα πρώτο τεστ, καθώς η Τετάρτη είναι ημέρα διεξαγωγής πλειστηριασμών και η Λαϊκή Ενότητα έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις στα Ειρηνοδικεία, καταγγέλλοντας την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Η ΝΔ από την άλλη (που με το “παρών” στη Βουλή θέλησε στην πραγματικότητα να διευκολύνει την ψήφιση της τροπολογίας) αφήνει τους “πρώην συντρόφους” του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζουν εξ αριστερών και περιμένει.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καίτοι στέλεχος των 53+ που εξέφρασαν αντιρρήσεις για την τροπολογία, είχε διαμηνύσει στους βουλευτές την ανάγκη ψήφισης της, προτάσσοντας τη μεγάλη εικόνα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και μετάβασης στην επόμενη ημέρα.

Εξάλλου και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς ήδη ορισμένοι εντός και εκτός των τειχών προσπαθούν να θολώσουν την εικόνα της καθαρής εξόδου που επιθυμεί η κυβέρνηση και η οποία όπως υπενθύμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 έχει συμφωνηθεί με το Eurogroup. Ο κ.Δραγασάκης απαντώντας στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για τα περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, υπενθύμισε ειδικότερα ότι έχει δοθεί η έγκριση του Eurogroup για έξοδο της χώρας στις αγορές κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, με ένα απόθεμα κεφαλαίων το οποίο θα έχει η Ελλάδα ως πρόσθετη εγγύηση ώστε εάν υπάρξει πχ αναταραχή στις αγορές λόγω εξωγενών γεγονότων, η χώρα να μη μείνει χωρίς χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται από κυβερνητικής πλευράς και το απόσπασμα των δηλώσεων Σχοινά πως “σε αυτή την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της , θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπης.”

Καθοριστική θα είναι σε κάθε περίπτωση και η στάση του γερμανικού παράγοντα. Στο Βερολίνο έχουν βέβαια τώρα άλλα προβλήματα, όμως κανένα γερμανικό κόμμα δε θέλει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με οποιαδήποτε μορφή, καθώς κάτι τέτοιο θα έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία στο Bundestag, του οποίου προεδρεύει ο γνωστός μας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο οποίο υπάρχει πλέον η ξενοφοβική Alternative fuer Deutschland. Για αυτό και στην Αθήνα αισιοδοξούν ότι παρά τις πιέσεις διαφόρων εντός και εκτός τειχών, θα προτιμηθεί η πλέον “καθαρή” λύση, που έχει άλλωστε συμφωνηθεί, ώστε να κλείσει το ελληνικό ζήτημα σε μία περίοδο που η Ευρώπη έχει μπροστά της νέες προκλήσεις.

Πηγή: news247.gr