Η ώρα των αποφάσεων για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη έφτασε

Η ώρα των αποφάσεων για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη έφτασε
epa06844666 People place paper boats in front of the European Parliament in Brussels, Belgium, 27 June 2018. Participants are calling on Euopean Union leaders to show European Solidarity towards refugees, and reform the Dublin Regulation, system for examining applications for asylum seekers. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τι θα ζητήσει από την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας. Πώς σχολιάζουν οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες την κατάσταση και πόσοι στέκονται δίπλα στην Μέρκελ.

Το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης θα βρεθούν επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα. Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία vs και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής vs γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.

Τσίπρας: Συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:

-Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.

-Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό – Συμφωνία με τη Μέρκελ εξετάζει ο Τσίπρας

Μέρκελ: Να συζητήσουμε με τις χώρες της Αφρικής – Μακρόν: Μεταξύ εθνικής και ευρωπαϊκής λύσης

«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωνε ότι η επιλογή για τη μετανάστευση είναι μεταξύ μιας εθνικής και μιας ευρωπαϊκής λύσης. «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Με βέτο απειλεί η Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Τουσκ: Απέδωσαν οι συμφωνίες με τρίτες χώρες

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

“Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ισπανική στήριξη στην Μέρκελ

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη”, δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

“Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση”, πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία η Φινλανδία

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα.

«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής.

Ρούτε: Δεν είναι προετοιμασμένη η Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα…». Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», είπε εκφράζοντας την συμπάθειά του προς την Ιταλία «που τώρα φέρει μόνη το βάρος της μετανάστευσης» (!)

Αναφερόμενος στο Brexit δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για διαπραγματεύσεις και ότι το κρίσιμο θέμα των ισλανδικών συνόρων πρέπει να επιλυθεί κατά μόνιμο τρόπο.

«Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία προς τον Οκτώβριο, διαφορετικά δεν θα έχουμε χρόνο να επικυρώσουμε την συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρούτε.

Πολωνία: Να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες τους

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε «…ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε…η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες».

Δέσμευση Μέι για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων του Brexit

Η ΕΕ και η Βρετανία είναι ταγμένες στην επιτάχυνση των συνομιλιών για το Brexit, δηλώνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας της στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας.

 

Όρμπαν: Το κύριο θέμα της συνόδου κορυφής είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη…είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

Να συζητηθούν τα πάντα ζητά το Λουξεμβούργο

Ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής:

«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι΄εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή , δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας».

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: “Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;” ».

Αντιδρούν σύσσωμες οι χώρες που εμπλέκονται στο ζήτημα

Το σχέδιο που στηρίζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα Βαλκάνια, φαίνεται να προσκρούει στις αντιδράσεις των εν λόγω χωρών.

Μαρόκο
Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Τυνησία
Είναι μία από τις σοβαρότερες υποψήφιες χώρες, εξαιτίας της σταθερότητας που επικρατεί εκεί. Όμως πέρυσι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ.

Αλγερία
Η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, με τον πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία να επισημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.

Λιβύη
Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας. Παράλληλα η Λιβύη έχει αναχθεί σε βασικό πέρασμα για τους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών στο έδαφός της.

Αίγυπτος
Και το Κάιρο είναι αντίθετο στη δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Νίγηρας
Πρόκειται για μία ακόμη χώρα υποψήφια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, κυρίως επειδή πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες διέλευσης όσων ανθρώπων κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίσης ο Νίγηρας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν ήδη απελαθεί ή που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Αλβανία
Η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χθες μιλώντας στην Bild.

πΓΔΜ
Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.