Η Ουκρανία αντεπιτίθεται: Μπορεί να κερδίσει τη Ρωσία; Τι ζητά το Κίεβο από τη Δύση

Η Ουκρανία αντεπιτίθεται: Μπορεί να κερδίσει τη Ρωσία; Τι ζητά το Κίεβο από τη Δύση
epaselect epa09914990 Ukrainian servicemen walk to patrol a territory in Luhanske village of Donetsk area, Ukraine, 28 April 2022 amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukraine on 24 February resulting in fighting and destruction in the country and triggering a series of severe economic sanctions on Russia by Western countries. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιτυχία της αντεπίθεσης κατά των ρώσων εισβολέων δείχνει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τις δυνάμεις της Μόσχας, αλλά το Κίεβο χρειάζεται περισσότερα όπλα από τους εταίρους του, δήλωσε χθες Σάββατο ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Νμίτρο Κουλέμπα.

Νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός είχε εγκαταλείψει έναν από τους βασικούς προμαχώνες του στο βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας λόγω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, επεσήμανε ότι ορισμένοι σύμμαχοι είχαν αρχικά διστάσει να στείλουν όπλα στην πατρίδα του, αλλά αυτό έχει αλλάξει πλέον. «Δείξαμε ότι είμαστε ικανοί να νικήσουμε τον ρωσικό στρατό. Το κάνουμε με τα όπλα που μας δόθηκαν», είπε.

«Και για αυτό επαναλαμβάνω: όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα νικήσουμε και θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Παρότι η Γερμανία έχει στείλει αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει ζητήσει επίσης άρματα μάχης Leopard, τεθωρακισμένα οχήματα Marder και αντιαεροπορικά άρματα Gepard.

Ο Κουλέμπα, ο οποίος στο παρελθόν έχει επικρίνει τη Γερμανία για «καθυστέρηση» στην αποστολή οπλικών συστημάτων, παραπονέθηκε ότι η Ουκρανία πλήρωσε τίμημα για τις διαβουλεύσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης. «Καθημερινά, την ώρα που κάποιος στο Βερολίνο σκέφτεται, δέχεται συμβουλές, ή διαβουλεύεται σχετικά με το αν θα δώσει άρματα μάχης ή όχι… κάποιος πεθαίνει στην Ουκρανία επειδή το τανκ δεν έφθασε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ταξίδεψε στο Κίεβο, υποσχέθηκε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και δεν απέκλεισε την παράδοση αρμάτων μάχης. «Κατανοώ ότι ο χρόνος είναι σημαντικός», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι».

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ρωσία πιθανόν έχει αποσύρει μονάδες από την περιοχή, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίζονται γύρω από τις πόλεις Κουπιάνσκ και Ιζιούμ, όπως ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Σε εξέλιξη” η ανακατάληψη του Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν τον έλεγχο πόλεων και χωριών γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ιζιούμ στο πλαίσιο της αντεπίθεσής τους κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

«Η απελευθέρωση εδαφών στις περιφέρειες του Κουπιάνσκ και Ιζιούμ στην περιοχή του Χαρκόβου είναι σε εξέλιξη», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τη 200ή ημέρα της σύγκρουσης. Το Κίεβο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα στρατεύματά του είχαν εισέλθει στο Κουπιάνσκ.

Ο στρατός ανακατέλαβε από τους Ρώσους μια έκταση 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ανακατέλαβε από τις ρωσικές δυνάμεις περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επανήλθαν υπό ουκρανικό έλεγχο» ανέφερε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, ο διοικητής του ουκρανικού στρατού. «Γύρω από το Χάρκοβο, προωθούμαστε όχι μόνο προς νότον και προς ανατολάς αλλά και προς τον βορρά. Απέχουμε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα» με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε. «Η Ουκρανία συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία», τόνισε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Η πτώση του Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις αφότου απωθήθηκαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άφησαν πίσω τους τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό τους. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την ανακατάληψη του Ιζιούμ, όμως ο προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι, ο Άντριι Γέρμακ, ανάρτησε μια φωτογραφία με στρατιώτες στα περίχωρα της πόλης και ένα emoji που εικονίζει σταφύλια. Το όνομα της πόλης σημαίνει «σταφίδα».

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ολέχ Ζντάνοφ, είπε ότι με τις νίκες αυτές ίσως ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Λουχάνσκ. «Αν δείτε τον χάρτη, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αντεπίθεση θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση του Σβάτοβο-Στάρομπελσκ και του Σεβεροντονέτσκ-Λισίτσανσκ», εκτίμησε.