Η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ έως και 14 δισ. δολάρια για το 2024

Η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ έως και 14 δισ. δολάρια για το 2024
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Κίεβο ελπίζει πως θα λάβει 3,3 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί από 12 έως 14 δισ. δολάρια σε οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ το 2024, την ώρα που η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας δημιουργεί αβεβαιότητα στα δημοσιονομικά του Κιέβου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σέρχι Μαρτσένκο, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, «δεν υπάρχουν ακόμα συζητήσεις. Υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες και δεν είμαστε ακόμα σίγουροι πως είναι διασφαλισμένα τα χρήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως ότι η Ουκρανία ελπίζει πως θα λάβει 3,3 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ουκρανία έχει λάβει ήδη εντός του 2023 σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε οικονομική ενίσχυση από τις ΗΠΑ για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και το Κίεβο αναμένει ότι οι ανάγκες του δεν θα μειωθούν το επόμενο έτος, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούν αργά στην αντεπίθεσή τους.

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει 24 δισ. δολάρια σε έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία, η επόμενη δόση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά επιπλέον 251 δισ. γρίβνα (6,8 δισ. δολάρια) φέτος, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com