Επίθεση στους Δίδυμους Πύργους: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου επηρέασε ταινίες, μουσική και βιβλία

Επίθεση στους Δίδυμους Πύργους: Πώς η 11η Σεπτεμβρίου επηρέασε ταινίες, μουσική και βιβλία
Photo: AFP
Η επίδραση που είχαν στον πολιτισμό οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίασε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σαν σήμερα, 11η Σεπτεμβρίου, το 2001 οι ΗΠΑ αλλά και ο κόσμος συνολικά συνταράσσονταν από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, με τα δύο αεροπλάνα που έπεσαν και κατέστρεψαν το World Trade Center στη Νέα Υόρκη και το αεροσκάφος που έπεσε στο Πεντάγωνο να αλλάζουν τον σύγχρονο ρου της Ιστορίας.

Υπολογίζεται πως 2.977 πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις που σχεδίασε ο Οσάμα μπιν Λάντεν, μαζί με τους 19 τρομοκράτες που επέβαιναν στα αεροπλάνα.

Οι επιθέσεις οδήγησαν στις στρατιωτικές εισβολές των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με το euronews.com να αναφέρει πως έως και 4,6 εκατ. άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η 11η Σεπτεμβρίου είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις τέχνες, με πολλά πολιτισμικά έργα που περιείχαν αναφορές στους κατεστραμμένους πύργους ή παρουσίαζαν σκηνές με τρομοκρατικές ενέργειες σε αεροπλάνα ή στη Νέα Υόρκη να καθυστερούν να κυκλοφορήσουν για το κοινό.

Ένα διάσημο παράδειγμα ήταν η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney, Lilo & Stitch. Αρχικά, η ταινία είχε μια σκηνή όπου πολλοί από τους χαρακτήρες κάνουν αεροπειρατεία σε ένα Boeing 747 και το περνούν μέσα από το κέντρο της Χονολουλού. Η σκηνή μονταρίστηκε για να αντικατασταθεί το αεροπλάνο με ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο.

Η 53η απονομή των βραβείων Emmy αναβλήθηκε από τις 16 Σεπτεμβρίου στις 6 Οκτωβρίου, για να αναβληθεί εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν τη δεύτερη ημερομηνία.

Από τα τρέιλερ και τις αφίσες της επερχόμενης ταινίας Spider-Man αφαιρέθηκαν οι εικόνες των Δίδυμων Πύργων, ενώ η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Gangs of New York» καθυστέρησε ένα ολόκληρο χρόνο για να κυκλοφορήσει τελικά τον Δεκέμβριο του 2002.

Η ταινία του Όλιβερ Στόουν «World Trade Center» του 2006 με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ ήταν τόσο προβλέψιμα σκληρή  όσο μπορείτε να φανταστείτε ότι θα ήταν. Μια καλύτερη προσπάθεια να βρεθεί η ανθρωπιά στο γεγονός έγινε από το «United 93» του Πολ Γκρίνγκας, το οποίο επικεντρώθηκε στην εξέγερση των επιβατών του τέταρτου αεροπλάνου και έγινε με τη συνεργασία των οικογενειών των επιβατών.

Το άγχος και ο βίαιος πατριωτισμός που ακολούθησε τις επιθέσεις στις ΗΠΑ αποτυπώνεται πολύ καλά στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ «American Sniper» του 2014. Η βιογραφική ταινία του Eastwood για τη ζωή του Κρις Κάιλ ως του πιο θανατηφόρου ελεύθερου σκοπευτή στην ιστορία του αμερικανικού στρατού διαθέτει άφθονο υλικό απρόσωπων μουσουλμάνων που δολοφονούνται στην οθόνη για την απόλαυση της τηλεθέασης. Πρόκειται για ένα τρόπαιο που σατιρίζεται κάπως από το βραβευμένο με Όσκαρ «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου.

Το euronews υποστηρίζει πως ίσως η καλύτερη ταινία που αποτυπώνει την αλλαγή της ατμόσφαιρας που δημιούργησε η 11η Σεπτεμβρίου δεν είναι από τις ΗΠΑ.

Το «Four Lions» του 2010 του Βρετανού κωμικού Κρις Μόρις απεικονίζει μια ομάδα ανίκανων επίδοξων τρομοκρατών που σχεδιάζουν μια επίθεση στον μαραθώνιο του Λονδίνου. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ριζ Αχμέντ, αποτυπώνει τέλεια τόσο την τρέλα του εξτρεμισμού όσο και την οξυμένη ισλαμοφοβική ατμόσφαιρα στη Βρετανία.

Μουσική

Στον τομέα της μουσικής, η κυκλοφορία του εξαιρετικά πολυδιαφημισμένου ντεμπούτου άλμπουμ «Is This It» των The Strokes στις ΗΠΑ καθυστέρησε, ενώ το τραγούδι «New York City Cops» αντικαταστάθηκε από το «When It Started», λόγω φόβων ότι το αμερικανικό κοινό δεν θα εκτιμούσε τους στίχους που επικρίνουν τους αστυνομικούς της πόλης.

Βιβλίο

Ο αντίκτυπος της 11ης Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των ’00s και πέραν αυτής. Μυθιστοριογράφοι ασχολήθηκαν με το πώς οι επιθέσεις άλλαξαν την εθνική διάθεση, από το μυθιστόρημα του Ντον ΝτεΛίλο «Falling Man» (2007) μέχρι το πρώιμο ντεμπούτο του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, «Extremely Loud & Incredibly Close» (2005).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: euronews.com