Σχεδόν 2.500 οι νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες

Σχεδόν 2.500 οι νεκροί από τον σεισμό στο Μαρόκο – Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες
Photo: AFP
Καθώς μεγάλο μέρος της ζώνης του σεισμού βρίσκεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη διαφανεί.

Σχεδόν σε 2.500 ανέρχονται οι νεκροί από τον μεγάλο σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στο Μαρόκο, 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές, με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια να στερεύει.

Πολλά άτομα πέρασαν το βράδυ τους σε εξωτερικούς χώρους, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή κατέστησαν μη ασφαλή από τον ισχυρότερο σεισμό στο Μαρόκο από το 1900 τουλάχιστον. Ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 2.497, ενώ 2.476 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μετέδωσε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο Imgdal, ένα χωριό περίπου 75 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονταν νωρίς το πρωί κάτω από πρόχειρες σκηνές που είχαν στηθεί κατά μήκος του δρόμου και δίπλα σε κατεστραμμένα κτίρια. Κάποιοι συγκεντρώθηκαν γύρω από μια ανοιχτή φωτιά. Νοτιότερα, ένα αυτοκίνητο στέκονταν καταπλακωμένο από ογκόλιθους που είχαν πέσει από τον γκρεμό.

Καθώς μεγάλο μέρος της ζώνης του σεισμού βρίσκεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμη διαφανεί. Οι αρχές δεν έχουν εκδώσει εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται, μετέδωσε το Reuters.

Οι δρόμοι που έχουν μπλοκαριστεί ή παρεμποδιστεί από μετατοπισμένους βράχους έχουν καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι άνθρωποι περισυλλέγουν υπάρχοντα από τα ερείπια των σπιτιών τους και περιγράφουν απελπισμένες σκηνές καθώς σκάβουν με γυμνά χέρια για να βρουν συγγενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών που χτίστηκαν με παραδοσιακές μεθόδους χρησιμοποιώντας τούβλα από λάσπη και ξύλο, κατέρρευσαν εύκολα.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πολιτιστική κληρονομιά του Μαρόκου αναδύθηκαν σταδιακά. Κτίρια στην παλιά πόλη του Μαρακές, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υπέστησαν ζημιές. Ο σεισμός φέρεται επίσης να προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ιστορικής σημασίας τζαμί Τινμέλ του 12ου αιώνα σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή πιο κοντά στο επίκεντρο.

Οι επιζώντες που αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο και προμήθειες έχουν ασκήσει κριτική σε αυτό που περιέγραψαν ως μια αρχικά αργή κυβερνητική αντίδραση.

Το Μαρόκο έχει αναπτύξει τον στρατό στο πλαίσιο της αντίδρασής του και δήλωσε ότι ενισχύει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης, παρέχει πόσιμο νερό και διανέμει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com