Η παραδοχή – σταθμός του Τιμ Κουκ για το μέλλον της τεχνολογίας που μας αφορά όλους

Η παραδοχή – σταθμός του Τιμ Κουκ για το μέλλον της τεχνολογίας που μας αφορά όλους

Ο επικεφαλής της Apple έριξε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» για ένα θέμα που αποτελεί ταμπού.

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, παραδέχτηκε δημόσια ότι η ελεύθερη αγορά δεν λειτουργεί σωστά στο ζήτημα της ιδιωτικότητας, υποστηρίζοντας ότι είναι πλέον «αναπόφευκτη» η δημιουργία ενός αυστηρού κυβερνητικού πλαισίου για τις τεχνολογικές εταιρείες.

«Πιστεύω βαθιά στην ελεύθερη αγορά», είπε ο Κουκ. «Αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πότε δεν λειτουργεί σωστά. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν τα έχει καταφέρει».

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία ο Κουκ προβλέπει μια κυβερνητική παρέμβαση στον τεχνολογικό κόσμο. Απαντώντας στο σκάνδαλο Cambridge Analytica νωρίτερα φέτος, είπε στο MSNBC, «πιστεύω ότι η καλύτερη ρύθμιση δεν είναι η μη-ρύθμιση, αλλά ο αυτοέλεγχος. Όμως πλέον κάτι τέτοιο μας έχει ξεπεράσει».

Προφανώς και ο Κουκ αναφέρεται στο Facebook, ασκώντας για μια ακόμη φορά έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα.

Στην ίδια συνέντευξη στο MSBC, o Κουκ εξήγησε γιατί η Apple δεν θα ακολουθήσει ποτέ το μοντέλο του Facebook. «Μπορούμε να βγάλουμε ένα βουνό λεφτά εάν εκμεταλλευτούμε τους πελάτες μας, εάν αυτοί ήταν το προϊόν μας. Επιλέξαμε να μην κάνουμε κάτι τέτοιο… Δεν πρόκειται να εμπορευτούμε την προσωπική ζωή κανενός. Η ιδιωτικότητα είναι για εμάς ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μια πολιτική ελευθερία».

Χαρακτηριστικό είναι ότι και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε παραδεχτεί τον Απρίλιο σε μια κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι «η αυτορρύθμιση δεν λειτουργεί», αλλά προειδοποίησε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιβληθεί».