Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η συμφωνία των Πρεσπών και το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, η συμφωνία των Πρεσπών και το τηλεφώνημα Τσίπρα σε Ζάεφ
ÕðïãñáöÞ ôçò óõìöùíßáò ãéá ôçí ïíïìáóßá ôçò ðÃÄÌ áðü ôïõò Õðïõñãïýò Åîùôåñéêþí ôçò ÅëëÜäáò êáé ôçò ðÃÄÌ, Íßêï ÊïôæéÜ êáé ÍéêïëÜ Íôéìéôñüö êáé ôïí Åéäéêü ÄéáìåóïëáâçôÞ ôïõ ÏÇÅ, ÌÜèéïõ Íßìéôò, ôçí ÊõñéáêÞ 17 Éïõíßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ ασχολούνται εκτενώς με όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Κορυφαίο θέμα στην επικαιρότητα της ΠΓΔΜ είναι η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ασχολούνται εκτενώς με όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, με τα περισσότερα να εκφράζουν την εκτίμηση ότι τορπιλίζεται η συμφωνία.

Η αναταραχή που προκλήθηκε στην Ελλάδα, την ώρα που το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να ψηφίσει επί των συνταγματικών αλλαγών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να συγκεντρώσει τις 80 ψήφους. Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έχει στα χέρια της το -στρεβλό- επιχείρημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να συνεχίσει με τον πολέμιο της συμφωνίας και όχι με εκείνον που υπέγραψε την συμφωνία.

Οι βουλευτές του VMRO αποχώρησαν χθες από τη Βουλή, πριν ολοκληρωθεί η τρίτη ημέρα της συζήτησης. Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι οι βουλευτές της εγκαταλείπουν τη συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές ενώ καλούν τον Ζόραν Ζάεφ να προκηρύξει εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον Ζόραν Ζάεφ, ενώ αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ΥΠΕΞ προσπάθησε να στείλει μήνυμα ότι θα εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας και ότι πλέον «δεν θα επιτρέψει διγλωσσία».

Στο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, που έγινε μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή, κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Σύμφωνα με την Αυγή, ο Ζόραν Ζάεφ φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, καθώς κοινός στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη.