Οι περιβαλλοντικές πολιτικές του Τζο Μπάινεν ίσως αποδειχθούν καλές για τον δείκτη S&P 500

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με μια έκθεση οικονομολόγων της τράπεζας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η επίδραση των μέτρων για το κλίμα και των δαπανών για «πράσινες» υποδομές που έχουν προταθεί από τον Μπάιντεν θα είναι «πρωτίστως θετική» για τον δείκτη S&P 500.

της Anne Sraders

Μπορεί άραγε η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν υπέρ του περιβάλλοντος να αποδειχθεί καλή και για τις μετοχές;

Αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής στη Bank of America. Σύμφωνα με μια έκθεση οικονομολόγων της τράπεζας που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η επίδραση των μέτρων για το κλίμα και των δαπανών για «πράσινες» υποδομές που έχουν προταθεί από τον Μπάιντεν θα είναι «πρωτίστως θετική» για τον δείκτη S&P 500.

Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να φτάσουν άλλα κράτη που έχουν υιοθετήσει πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον, «η συνολικά θετική επίδραση στην οικονομία θα δώσει ώθηση στα εταιρικά κέρδη» έγραψαν την Πέμπτη οι αναλυτές, με επικεφαλής τη Savita Subramanian, ειδικό μετοχών και ποσοτικής ανάλυσης στη Bank of America.

Πράγματι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό μιας ποικιλίας πολιτικών και δράσεων σχετικών προς το περιβάλλον, και σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθεί να αναθεωρήσει τις αντίστοιχες πολιτικές της εποχής Τραμπ.

Αν και οι οικονομολόγοι της Bank of America σημειώνουν στην έκθεση ότι θα υπάρξουν «κόστη μετάβασης» από τις υπάρχουσες πολιτικές προς τις μελλοντικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν ότι «η έρευνα είναι σαφής: χωρίς προσπάθειες για την επιβράδυνση της κλιματική αλλαγής, η δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μειωθεί».

Κομβικής σημασίας για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι το τεράστιο σχέδιο δημιουργίας νέων υποδομών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι οικονομολόγοι της Bank of America επισημαίνουν ότι «αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τις υποδομές αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν αργότερα φέτος, μπορούμε να πάρουμε μια αίσθηση της δυνητικής ώθησης για το ΑΕΠ χρησιμοποιώντας τη συνολική αξία του προγράμματος – 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 9,5% του ΑΕΠ.

Η θετική αυτή επίδραση στο ΑΕΠ που αναμένουν οι συντάκτες της έκθεσης είναι μεγάλη. Το σχέδιο υποδομών του Μπάιντεν «θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% – 8,6% βραχυπρόθεσμα, και ακόμα περισσότερο μακροπρόθεσμα», βάσει εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. «Αν και το εύρος του πιθανού οφέλους είναι μεγάλο, είναι ξεκάθαρη η θετική δυναμική».

Για τους επενδυτές, όλο αυτό μεταφράζεται σε «μια συνολικά θετικότερη πορεία των εταιρικών κερδών για τον δείκτη S&P 500» σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι από τη δεκαετία του 1960, «μια αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 1% μεταφράζεται σε αύξηση των κερδών των εταιρειών στον S&P 500 κατά 3% έως 4%» και αυτή η επίδραση «είναι εντονότερη στους οικονομικά πιο ευαίσθητους ή κυκλικούς κλάδους (λιανική, μεταποίηση, χρηματοοικονομικός, κλπ.).

Με άλλα λόγια, οι δαπάνες για υποδομές και η συνεπακόλουθη αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε βάθος χρόνου.