Η πιο κρίσιμη μέρα για το μέλλον της Attica Bank

Η πιο κρίσιμη μέρα για το μέλλον της Attica Bank

Aπό μια κλωστή κρέμεται το θέμα του Επιτρόπου στην τράπεζα.

Λίλυ Σπυροπούλου

Kρίσιμη σήμερα το μεσημέρι η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank.Ισως και η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών, αν ληφθεί το γεγονός ότι κρέμεται ακόμη από μια κλωστή το θέμα του Επιτρόπου.

Αυστηρά προσηλωμένη στον εποπτικό της ρόλο η Τράπεζα της Ελλάδος (Ττε), που δεν δίστασε να χαιρετίσει την προ μηνών προσπάθεια της Attica να βρει κεφάλαια για να πετύχει το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου ( εξ ου και ο σημερινός δέικτης του 17,6%), σήμερα θα είναι αρκετά προσεκτική στο έργο της. Θα πρέπει η νέα διοίκηση, να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση και άμεσα, αμεσότατα, να συμβάλλει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου. Όπερ σημαίνει:

1. Αν θα διορισθεί η όχι Επίτροπος. Αυτό δεν είναι σίγουρο ακόμη αν θα αποφευχθεί και αν ο κ. Θεοδωρος Πανταλάκης που εξελέγη και εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος ή Επίτροπος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει την πλήρη στήριξη της ΤτΕ και της κυβέρνησης.

2. H νέα διοίκηση Παν. Ρουμελιώτη ( ως μη εκτελεστικού προέδρου) και Θ. Πανταλάκη να αναλάβει την εφαρμογή των συνεπειών του πορίσματος που καταθέτει η Ττε στον Εισαγγελέα, δηλαδή, να υπακούσει σε ότι μέλλει γενέσθαι.

3. Να ολοκληρωθεί και η υπόλοιπη κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τα 70 εκατ ευρώ που υπολείπονται και για τα οποία τα επενδυτικά funds που στοχεύουν στην αγορά προβληματικού χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα, αποσαφηνίζουν προσεχώς τις θέσεις τους.

4. Να απομακρυνθούν από το ΔΣ άτομα που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας κρίθηκε σκόπιμο από τους θεσμούς, όπως οι κ. Α. Πουσκούρη ( ήδη αποχώρησε), Κ. Μακέδος και Γερ. Σαπουντζόγλου που προς ώρας παρέμειναν.

5. Να υπάρξει προσέγγιση των βασικών μετόχων ΤΣΜΕΔΕ αλλά και ΤΑΠΙΛΤΑΤ και ΕΥΔΑΠ και Αεροδρομίου που συμμετείχαν με σημαντικές απώλειες στις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας και να τεθεί το θέμα της διαχείρισης των πόρων τους.

6. Να εξυγιανθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, του οποίου οι επισφάλειες προσεγγίζουν το 58%.

Το πόρισμα, ήταν απλώς το “κερασάκι στην τούρτα” ή η κορυφή του παγόβουνου. Δεκαετίες τώρα, η Τράπεζα αποτέλεσε το παιχνίδι και το μέσο στήριξης διάφορων πόλων. Πάντοτε κομματικής κατεύθυνσης. Είτε αριστεράς, είτε δεξιάς….

Πηγή: news247.gr