Η πυραυλική επίθεση στη Συρία – Και τώρα τι;

Η πυραυλική επίθεση στη Συρία – Και τώρα τι;
epaselect epa05894099 A man watches US President Donald J. Trump announcing US strikes in Syria, on a computer screen in Moscow, Russia, 07 April 2017. The US launched at least 50 missile strikes against al-Shayrat military airfield near Homs, Syria, in response to the Syrian military's alleged use of chemical weapons in an airstrike in a rebel held area in Idlib province. The Russian government condemned the strikes and released a statement that Russia suspends the Memorandum of Understanding on Prevention of Flight Safety Incidents in the course of operations in Syria that it signed with the US government. EPA/SERGEI ILNITSKY

Τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά το πρώτο άμεσο πλήγμα των αμερικανικών δυνάμεων κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ εκτόξευσε 59 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ-Σαϊράτ στη Συρία. Η απόφασή του έστειλε ένα σαφές μήνυμα στον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η κυβέρνηση Τραμπ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα, δεν επιτρέπει μια χημική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού να περάσει έτσι.

«Προηγούμενες απόπειρες αλλαγής της συμπεριφοράς του Άσαντ απέτυχαν – και απέτυχαν δραματικά» είπε ο Τραμπ ύστερα από τις αεροπορικές επιθέσεις. Πρόκειται για το πρώτο άμεσο πλήγμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ μέσα στα έξι χρόνια του καταστροφικού αιματοκυλίσματος στη Συρία.

Αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν εξαιρετικά σύνθετα – και ο αντίκτυπος του συμβάντος μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές. Το κύριο ζήτημα είναι κατά πόσο ο Τραμπ θα εμπλακεί περαιτέρω στον πόλεμο, καθώς και το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσουν να συμμετέχουν στρατιωτικά στις επιθέσεις κατά του Άσαντ. Εάν η σύγκρουση αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις, οι χρηματοοικονομικές αναταράξεις θα μπορούσαν να ενταθούν ταχύτατα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις των ΗΠΑ εντείνουν τις αντιθέσεις γύρω από τον πόλεμο στη Συρία, καθώς καταδικάστηκαν έντονα από το Ιράν και τη Ρωσία αλλά έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τη Σαουδική Αραβία.

Μέχρι τώρα, ο αντίκτυπος στις αγορές από τον πόλεμο στη Συρία δεν έχει υπάρξει μεγάλος, παρά το τεράστιο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε ανθρώπινη δυστυχία. Σχεδόν 400.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στην εμφύλια σύγκρουση, ενώ 11 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους – με το 1 εκατομμύριο να καταλήγουν στην Ευρώπη.

Οι αεροπορικές επιθέσεις ήρθαν σε αντίδραση για τον θάνατο 79 Σύριων – πολλοί εκ των οποίων ήταν γυναικόπαιδα – ύστερα από αεροπορικό βομβαρδισμό με χημική ουσία που μάλλον ήταν αέριο σαρίν. Η χρήση χημικών όπλων θεωρείται έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά 1,6%, γεγονός που δείχνει τον πιθανώς μεγάλο αντίκτυπο που θα έχουν οι διεθνείς επιθέσεις εναντίον της Συρίας στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 40% της παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ – άλλο ένα γεγονός που δείχνει τη νευρικότητα των επενδυτών έναντι της αυξανόμενης αστάθειας.

Το κρίσιμο ερώτημα στην παρούσα φάση παραμένει το εάν θα ακολουθήσουν κι άλλες επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Στην Ευρώπη, οι ηγέτες περίμεναν εδώ και καιρό μια σκληρότερη αντίδραση των ΗΠΑ στη Συρία. Το 2013, μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξοργίστηκε όταν ο Ομπάμα επέλεξε να μην αντιδράσει στρατιωτικά όταν ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα στην πόλη της Γκούτα. Τα γαλλικά μαχητικά περίμεναν με αναμμένες τις μηχανές στις βάσεις τους για να συμμετέχουν μαζί με την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στην επίθεση, αλλά ο Ομπάμα επέλεξε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου· τελικά, το Κογκρέσο απέρριψε το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Τέλος, η επιλογή του Τραμπ όξυνε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις επιθέσεις των ΗΠΑ «μια επιθετική ενέργεια εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σε κάθε περίπτωση, το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση ύστερα από την επίθεση του Τραμπ στη Συρία παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή; Η απάντηση είναι εξαιρετικά σύνθετη.