«Η Πληγή»: Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση του JR στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας

«Η Πληγή»: Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση του JR στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας
A general view shows visual installation "La Ferita" (The Wound) by French artist JR after its unveiling on the facade of the Renaissance Palazzo Strozzi in Florence on March 19, 2021. - JR has reinterpreted the façade of the Renaissance palazzo with one of his signature optical illusions, appearing to open up the building to reveal a vision of an interior at once real and imaginary achieved with a black and white photographic collage to trigger a debate on the accessibility of culture in the age of Covid-19. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION Photo: AFP
Η ύψους 28 μέτρων και πλάτους 33 μέτρων εγκατάσταση που ακούει στο όνομα «La Ferita (Η Πληγή)» θα παραμείνει στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi έως τις 22 Αυγούστου.

Πολλά από τα μουσεία της Φλωρεντίας είναι κλειστά και ο καλλιτέχνης δρόμου JR δράττεται της ευκαιρίας και με μία site-specific εγκατάστασή του «ανοίγει στο κοινό» ένα από αυτά: το αναγεννησιακό Palazzo Strozzi. Με τη μέθοδο του κολάζ φωτογραφιών, που είναι και το σήμα κατατεθέν του, δημιούργησε μια οφθαλμαπάτη, μια μεγάλη βαθιά πληγή που διατρέχει το εξωτερικό του palazzo· μέσα από αυτήν, οι διερχόμενοι μπορούν για μία ακόμη φορά να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του- σε ασπρόμαυρη εκδοχή του- όπου φιλοξενούνται κάποια από τα σπουδαία φλωρεντινά έργα τέχνης.

«Λένε ότι τα μουσεία είναι κλειστά, αλλά εναπόκειται σε εμάς να τα ανοίξουμε. Εδώ είναι η Φλωρεντία, η πόλη του Μποτιτσέλι, του Ντονατέλο, του Μακιαβέλι και του Δάντη και ανοίξαμε το Palazzo Strozzi» έγραψε, στο λογαριασμό του στο Instagram, ο JR. «Αυτούς τους τελευταίους λίγους μήνες μάς έχουν στερήσει τη δυνατότητα να είμαστε μαζί… αλλά εξακολουθούμε να έχουμε την ελευθερία να ονειρευόμαστε, να δημιουργούμε, να οραματιζόμαστε το μέλλον. Ίσως να μην είναι πολύ, αλλά αυτό το έχουμε!»

Η ύψους 28 μέτρων και πλάτους 33 μέτρων εγκατάσταση που ακούει στο όνομα «La Ferita (Η Πληγή)» θα παραμείνει στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi έως τις 22 Αυγούστου.

Ο διευθυντής του μουσείου, ο Arturo Galansino, είπε ότι η συμβολική πληγή είναι αναφορά στις ταλαιπωρίες των πολιτιστικών ιδρυμάτων που έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού στις συλλογές έργων που στεγάζονται εκεί. «Αυτό το οποίο πολύ ξεκάθαρα μας έχουν δείξει αυτά τα lockdown είναι ότι ο κόσμος πεινά για κουλτούρα. Θέλουν πρόσβαση σε εκθέσεις, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, κινηματογράφους, να έχουν ξανά την κουλτούρα ως βασικό κομμάτι της ζωής τους» τόνισε, μιλώντας στο Artnet News, o Arturo Galansino. «Θέλουμε να δουν αυτό το έργο (τη “La Ferita”) ως πρόσκληση να ανακαλύψουν εκ νέου μια άμεση σχέση με την τέχνη και να εξερευνήσουν νέες μορφές μοιράσματος και συμμετοχής- ως έκκληση για δράση για την τέχνη και την κουλτούρα, σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή».