Η πληροφοριοδότης του Facebook που προκάλεσε σάλο, ετοιμάζεται να “κάψει” τον Ζούκερμπεργκ στη Γερουσία

Η πληροφοριοδότης του Facebook που προκάλεσε σάλο, ετοιμάζεται να “κάψει” τον Ζούκερμπεργκ στη Γερουσία
Frances Haugen, 37, who worked as a product manager on the civic integrity team at Facebook, was interviewed on Sunday by CBS. In the interview, on CBS's 60 Minutes programme, Ms Haugen said she had left Facebook earlier this year after becoming exasperated with the company. Before departing, she copied a series of internal memos and documents. She shared those documents with the Wall Street Journal, which has been releasing the material in batches over the last three weeks - sometimes referred to as the Facebook Files. Ms Haugen will testify before a Senate subcommittee on Tuesday in a hearing titled Protecting Kids Online, about the company's research into Instagram's effect on the mental health of young users. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP
Η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για τους πρώην εργοδότες της.

Η Φράνσις Χάουγκεν, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, θα χαρακτηρίσει σήμερα ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας τους πρώην εργοδότες της «μία από τις σοβαρότερες απειλές για τις ΗΠΑ που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης» και θα ζητήσει διαφάνεια στην λειτουργία του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτελεσματικότερη ρυθμιστική πλαισίωση της λειτουργίας τους, την ώρα που η Facebook βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες κρίσεις αξιοπιστίας την επομένη μίας πρωτοφανούς πολύωρης βλάβης που έθεσε τις πλατφόρμες της εκτός λειτουργίας.

Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από την Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η κατάθεση σήμερα της Φράνσις Χάουγκεν στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας είναι αφιερωμένη στις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες. Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, η Φράνσις Χάουγκεν θα ζητήσει από τους γερουσιαστές να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία του Facebook, πράγμα που πολλοί ανάμεσά τους δεσμεύονται συχνά να κάνουν.

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα» , γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της.

«Ενα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια». «Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.

Η Χάουγκεν θα πει στους αμερικανούς γερουσιαστές ότι τα στελέχη της Facebook συστηματικά επιλέγουν τα κέρδη έναντι της ασφάλειας.

«Η ηγεσία της εταιρείας γνωρίζει τρόπους για να κάνει το Facebook και το Instagram ασφαλέστερα και δεν θα κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές διότι έχουν θέσει τα τεράστια κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους. Δεν λογοδοτούν σε κανέναν», θα καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας.

«Η ασφάλεια των παιδιών μας»

«Όταν διαπιστώσαμε ότι οι καπνοπαραγωγοί απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Όταν καταλάβαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τις ζώνες ασφαλείας, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση. Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο για την Facebook», αναμένεται να πει στους γερουσιαστές.

«Η Facebook έχει γίνει μία εταιρεία 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων παράγοντας κέρδη εις βάρος της δικής μας ασφάλειας, καθώς και της ασφάλειας των παιδιών μας…Ανέλαβα την πρωτοβουλία διότι συνειδητοποίησα μία τρομακτική αλήθεια: σχεδόν κανείς εκτός της Facebook δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό της Facebook. Η διεύθυνση της εταιρείας αποκρύπτει ζωτικές πληροφορίες από το κοινό, από την αμερικανική κυβέρνηση, από τους μετόχους και από τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου».

Η Φράνσις Χάουγκεν είναι η πηγή των στοιχείων που στήριξαν την έρευνα που δημοσίευσε η Wall Street Journal στα μέσα του Σεπτεμβρίου για το Instagram και τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία των εφήβων, ενώ την Κυριακή σε συνέντευξή της στο CBS κατηγόρησε ευθέως την Facebook ότι επιλέγει «το κέρδος έναντι της ασφάλειας» και της κοινωνικής ευθύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της online πόλωσης όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου, δεν έλαβε μέτρα για να περιορίσει την εντιεμβολιαστική ρητορική, γνώριζε ότι το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών και δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την πρόληψη της χρήσης του FB από ανθρώπους που σχεδιάζουν βίαιες ενέργειες.