Οι πολιτικοί σε όλο το κόσμο παίρνουν θέση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Οι πολιτικοί σε όλο το κόσμο παίρνουν θέση για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Από τον ΥΠΕΞ του Ιράν μέχρι τον Νίκο Δένδια, όλοι δηλώνουν ρητά τις θέσεις τους. 

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, οι πολιτικοί και οι ηγέτες από όλο τον κόσμο στέλνουν τα συγχαρητήρια τους και τα “υπόγεια” μηνύματα τους για το μέλλον που έρχεται.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι η εκλογή Τραμπ θα είναι επωφελής για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν κάλεσε τον Τραμπ να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να “τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες” στις οποίες κατέληξε η χώρα του, καθώς η εκλογή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο», δήλωσε ο Ζαρίφ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Όμως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τελετής επίδοσης διαπιστευτηρίων πρεσβευτών στη Μόσχα.

Ο Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη ήδη τον Τραμπ για την εκλογή του, υπενθύμισε τις προεκλογικές δηλώσεις του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, ο οποίος μιλούσε για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφράζοντας τη λύπη του για την επιδείνωσή τους.

«Όπως έχω πει πολλές φορές, το λάθος δεν είναι δικό μας…Αλλά η Ρωσία είναι έτοιμη και επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα ώστε οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις να ξαναβρούν μία σταθερή πορεία ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν.

«Αυτό θα είναι ωφέλιμο για τον ρωσικό λαό και για τον αμερικανικό λαό και θα έχει θετική συνέπεια για τη γενική ατμόσφαιρα στον κόσμο, δεδομένης της ιδιαίτερης ευθύνης της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της παγκόσμιαςσταθερότητας και ασφάλειας».

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέει ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η Τερέζα Μέι λέει ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον Τραμπ και να ενισχύσει τους δεσμούς των δύο χωρών

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ: Η ΕΚΤ και η Fed μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο σοκ από τη νίκη του Τραμπ

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve μπορούν να ανταποκριθούν στο όποιο οικονομικό σοκ προκύψει από την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Πιστεύω ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα και η ΕΚΤ είναι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα στα όποια πιθανά σοκ μετά τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας ερωτηθείς για το πώς οι εκλογές θα επηρεάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ

Όσο και αν δεν ομολογείται δημοσίως, η ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών που έφεραν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ είναι μεγάλη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ ειναι εν πολλοίς άγνωστος στην Ευρώπη, οι δε δημόσιες τοποθετήσεις του κάθε άλλο παρά συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ήθη, έθιμα και συμφέροντα. Αυτός ειναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι πρόεδροι της ΕΕ Τουσκ και Γιουνκερ έσπευσαν, πριν ακόμη κοπάσουν τα επινίκια απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να προσκαλέσουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνάντηση κορυφής το ταχύτερο δυνατό.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι διεθνείς εμπορικές και περιβαλλοντικές συμφωνίες, η κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ειναι μερικά απο τα θέματα στα οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας αμερικανικής ηγεσίας.

Ενδεικτικές των ανησυχιών είναι οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις απο το Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ ο Επιτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ο Ντόναλντ Τραμπ να ειναι “διαφορετικός” από αυτόν που εμφανίστηκε κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο Γάλλος Επιτροπος ανέφερε οτι σε πολλές χωρες υπαρχουν ανησυχίες για την επικράτηση Τραμπ στις εκλογές και υπογράμμισε οτι σημερα η ενωμένη Ευρωπη ειναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

Αμηχανία και ανησυχία προκαλεί στο Παρίσι η εκλογή Τραμπ

Αμηχανία προκαλεί στο Παρίσι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Ενδεικτικές είναι η αρχική σιωπή του Γάλλου προέδρου, Ολάντ, και η ανησυχία που εξέφρασε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ερό, διατυπώνοντας το ερώτημα τι μέλει γενέσθαι με ορισμένες διεθνείς συμφωνίες, που έχουν ήδη επικυρωθεί, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής « Cop 21 » .

« Τι θα γίνει με τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, ή τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβητεί », αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, καθώς ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία των Παρισίων ως «χονδρό αστείο» .

Νίκος Κοτζιάς :« Η ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό»

Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις.

Περιμένουμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Και θα είναι γόνιμη, θετική και δημιουργική η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

O Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ’ ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ’ ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη σινοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ’ ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», δήλωσε ο Σι.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο απέστειλε μήνυμα στον Μάικ Πενς, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει ισχυρή

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

Τζεντιλόνι: «Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πράγματα που δεν αλλάζουν»

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας».

«Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Μ. Βέμπερ: Ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.

«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμα: Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη – Η Λεπέν πανηγυρίζει