«Φακέλωμα» ευρωπαϊκών εγγράφων με πρόταση των Ευρωπαίων Πρασίνων

Στόχος η δράση κατά της ευρωπαϊκής τάσης για μυστικότητα.

Τη δημιουργία της ιστοσελίδας EUleaks που θα επιτρέπει τη δημοσίευση ευρωπαϊκών εγγράφων που θα προέρχονται από διαρροές τα οποία θα αποδεικνύουν κακώς κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η ευρωομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσω της νέας ιστοσελίδας, εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν δικαίωμα να δημοσιοποιούν έγγραφα ανώνυμα.

Στόχος, όπως υποστηρίζουν οι Πράσινοι, είναι να αναληφθεί δράση κατά της ευρωπαϊκής τάσης για μυστικότητα. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την ιστοσελίδα είναι έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα οποία αποδεικνύουν περιπτώσεις λανθασμένης εφαρμογής ευρωπαϊκών κανόνων, κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς και ένας εκ των ιδρυτών του EUleaks τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου της ανακοίνωσης ότι η «διαφάνεια έχει ύψιστη σημασία» και τόνισε ότι η ιστοσελίδα δεν έχει να κάνει με πολιτικό κέρδος, αλλά με τη γνωστοποίηση γεγονότων προς το συμφέρον των πολιτών.

Όπως εξήγησε ο Λάμπερτς, όλες οι διαρροές θα εξετάζονται και θα αναλύονται πριν από τη δημοσιοποίηση τους, ενώ όλοι οι πληροφοριοδότες θα μένουν ανώνυμοι. Κάποιες από τις πληροφορίες θα αποτελούν έναρξη για έρευνα και άλλες θα δημοσιεύονται αυτούσιες.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι πληροφοριοδότες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη πληροφοριών που είναι προς όφελος των πολιτών, ωστόσο, πολύ συχνά παρουσιάζονται ως φαύλοι παρά τις θετικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που συστήθηκε μετά από τις αποκαλύψεις των Panamaleaks.

Τελευταίο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα αυτά ήταν η σχέση της πρώην επιτρόπου Νέλι Κρους με εταιρεία offshore, για την οποία δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την πρώτη συνεδρίαση, ακούστηκαν οι καταθέσεις δημοσιογράφων της διεθνούς ερευνητικής σύμπραξης που αποκάλυψαν το παγκόσμιο δίκτυο φοροαποφυγής με τη συμμετοχή εταιρειών, νομικών προσώπων και πολιτικών.

«Υποχρεωτική εγγραφή όλων των εκπροσώπων συμφερόντων που επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες»

Να γίνεται δημοσίως γνωστό το «ποιος συναντά ποιον και γιατί» στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, πρότεινε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Επιτροπής για την «αύξηση της διαφάνειας» στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα πρότεινε να καταστεί υποχρεωτική η εγγραφή στο υφιστάμενο Μητρώο Διαφάνειας όλων των εκπροσώπων συμφερόντων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε σχετικά: «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Οφείλουμε να ρίχνουμε άπλετο φως σε ό,τι κάνουμε.

Η σημερινή πρόταση για υποχρεωτική εγγραφή στο Μητρώο Διαφάνειας που θα καλύπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ποιος προσπαθεί να επηρεάσει τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ.

Προτείνουμε έναν απλό κανόνα: να μη γίνεται καμία συνάντηση με τους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων χωρίς προηγούμενη εγγραφή. Το Μητρώο θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίζει ποιος ασκεί πιέσεις, ποιους εκπροσωπεί και πόσα ξοδεύει».