Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να τη γλιτώσουν από τον κορωνοϊό με τρεις κινήσεις ματ

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μπορούν να τη γλιτώσουν από τον κορωνοϊό με τρεις κινήσεις ματ
Photo: pixabay.com
Γιατί να μην μπορούν οι Αμερικάνοι να ψηφίσουν για πρόεδρο από την άνεση του καθιστικού τους;

του Mauro Guillén

Από τις αρχές αυτής της εβδομάδας 16 Πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν αναβάλει τις προκριματικές εκλογές, με μόνη εξαίρεση το Ουισκόνσιν. Εάν η πανδημία του κορωνοϊού δεν τεθεί υπό έλεγχο κινδυνεύει ακόμη και η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden και του προέδρου Donald Trump. Και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, καθώς η δημοκρατία των ΗΠΑ μπορεί να πληγεί λόγω της αναβολής των προεδρικών εκλογών.

Αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες, τότε γιατί να μην μπορούμε να ψηφίσουμε για πρόεδρο από την άνεση του καθιστικού μας;

Η απάντηση είναι ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν σύστημα που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοκρατικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης – παρότι θα έπρεπε.

Ορισμένες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ηλεκτρονική τεχνολογία στις εκλογές. Για παράδειγμα, η Εσθονία. Η χώρα έχει δημιουργήσει μια προηγμένη ψηφιακή κοινωνία, όπου οι 1,3 εκατομμύρια πολίτες της μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις, να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές, να εγγράφουν τις επιχειρήσεις τους, να ψηφίζουν και να έχουν πρόσβαση σε περίπου 3.000 άλλες κρατικές ψηφιακές υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Μπορεί το εσθονικό μοντέλο να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ; Πιθανώς όχι.

Το πρώτο εμπόδιο στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έχει να κάνει με τις διαφορετικές διαδικασίες κάθε Πολιτείας, καθιστώντας τη μεταρρύθμιση δύσκολη και ευάλωτη σε πληθώρα πολιτικών πιέσεων. Η δεύτερη δυσκολία είναι το εύρος της μεταρρύθμισης. Είναι άλλο πράγμα η επιλογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στους Αμερικανούς που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, και άλλο η παροχή αυτής της δυνατότητας σε 150 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Δεδομένων των προκλήσεων και του λίγου χρόνου που απομένει για την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος εν μέσω της πανδημίας, οι Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν μια τριπλή προσέγγιση, προκειμένου να αποφευχθεί η αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου ή να υπάρξει αποκλεισμός από την ψηφοφορία μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων.

Πρώτον, πρέπει να γίνει δυνατή η εγγραφή ψηφοφόρων μέσω διαφορετικών διαύλων, συμπεριλαμβανομένων ευλόγως ασφαλών διαδικτυακών επιλογών όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή οι διαδικτυακές πύλες. Η πανδημία θα δυσκολέψει αναμφίβολα τη συμμετοχή στα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο, και ακριβώς αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες έχουν τη μικρότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, εκτός από τις διαδικασίες ηλεκτρονικής καταχώρισης, θα πρέπει να διατίθενται επιλογές εγγραφής μέσω τηλεφώνου και ταχυδρομείου.

Το δεύτερό βήμα είναι να βασιστούμε σε υφιστάμενα συστήματα για τη συμμετοχή όσων απουσιάζουν, επεκτείνοντας τις προθεσμίες και προσφέροντας τόσο φυσικούς όσο και εξ αποστάσεως τρόπους ψηφοφορίας. Πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία προκειμένου να θεωρηθούν τα άτομα που ενδέχεται να παραμείνουν σε καραντίνα το Νοέμβριο ως αντιμέτωπα με «μοναδικές προκλήσεις» που θα μπορούσαν να τα εμποδίσουν να ψηφίσουν, εκτός εάν τους δοθεί άλλη επιλογή από την επίσκεψη στο εκλογικό τμήμα.

Τέλος, οι πολιτείες θα πρέπει να προγραμματίσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα για αρκετές ημέρες, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομόνωση καθ’ όλη τη διάρκεια της προκριματικής και της γενικής εκλογικής διαδικασίας. Αυτό θα μπορούσε να διευκολυνθεί με τον προσδιορισμό στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης ημέρας για ψηφοφορία.

Αυτά τα τρία βήματα αντιπροσωπεύουν ρεαλιστικές και λογικές προσαρμογές των συνήθων διαδικασιών ψηφοφορίας – και δεν απαιτούν γενική επανεξέταση της υπάρχουσας υποδομής για την ψηφοφορία. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τώρα, χωρίς να περιμένουμε πάλι μέχρι να είναι πολύ αργά.