Οι προοπτικές της αγροτικής οικονομίας, από την Τράπεζα Πειραιώς

Οι προοπτικές της αγροτικής οικονομίας, από την Τράπεζα Πειραιώς

Μελέτη της τράπεζας για τους ρυθμούς μεταβολής του αγροτικού εισοδήματος.

Θετικοί ρυθμοί μεταβολής για το αγροτικό εισόδημα αναμένονται στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, όπως προκύπτει από ανάλυση για τη συμβολή του αγροτροφικού τομέα στην Ελλάδα, που εκπόνησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που υπογράφουν οι Ηλίας Λεκκός (επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας) και ο οικονομολόγος Αρτέμης Λεβεντάκης, “κρίσιμη παράμετρος της μεταβολής του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η διαμόρφωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τις προοπτικές του αγροτροφικού τομέα στη χώρα μας είναι η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας προς μία πιο παραγωγική βάση, αφορούν, κυρίως:

Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Την ενίσχυση μορφών συνεργασίας και δικτύωσης και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών.

Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας με έμφαση στη μεταποίηση, τυποποίηση και πιστοποίηση.

Τη χρήση νέων εργαλείων χρηματοδότησης, όπως τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

Την αξιοποίηση της δημόσιας γης.

Την ενίσχυση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και των επικοινωνιών.