Η Ρωσιά φέρνει πάλι στο τραπέζι την ειρηνευτική συμφωνία του 2022 για την Ουκρανία

Η Ρωσιά φέρνει πάλι στο τραπέζι την ειρηνευτική συμφωνία του 2022 για την Ουκρανία
epa09780641 A handout photo made available by Russian President Press Service shows Russian President Vladimir Putin as he speaks about authorising a special military operation in Ukrainian Donbass region in Moscow, Russia, 24 February 2022. Russian President Vladimir Putin announced a 'special military operation in the Donbass with the aim, as he put it, of demilitarizing and denazifying Ukraine, as well as bringing to justice those who committed numerous bloody crimes against civilians.' Martial law has been introduced in Ukraine, explosions are heard in many cities, including Kiev after Russian troops entered Ukraine early 24 February. EPA/RUSSIAN PRESIDENT PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φέρεται να περιλάμβανε προτάσεις που ζητούσαν η Ουκρανία να υιοθετήσει ένα γεωπολιτικά ουδέτερο καθεστώς και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να δώσει ειδικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία.  

Η εγκαταλειφθείσα ειρηνευτική συμφωνία του 2022 μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι η βάση για νέες διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρέθηκαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022, αλλά η Ουκρανία υπαναχώρησε μόλις τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από περιοχές κοντά στο Κίεβο.

Η συμφωνία φέρεται να περιλάμβανε προτάσεις που ζητούσαν η Ουκρανία να υιοθετήσει ένα γεωπολιτικά ουδέτερο καθεστώς και να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της και να δώσει ειδικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία –όλα αυτά στα οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται.

Σε σημερινά σχόλια, ο Πούτιν αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα των ενδεχόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών και δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε αυτό που χαρακτήρισε ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε συνομιλίες που διενεργεί η Ουκρανία, οι οποίες έχουν στόχο να παρακαμφθεί η Μόσχα και, κατά την άποψη του, δεν λαμβάνουν υπόψιν τις νέες πραγματικότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε ότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2022, συμπεριλαμβανομένου αυτού, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προσθήκη στα ρωσικά εδάφη τεσσάρων νέων περιφερειών, μια αναφορά στα εδάφη της Ουκρανίας που η Μόσχα διεκδικεί ως δικά της.

Ωστόσο ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η εγκαταλειφθείσα συμφωνία της Κωνσταντινούπολης μπορεί και πάλι να αποτελέσει τη βάση για νέες συνομιλίες και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Ερωτηθείς εάν η Μόσχα διαισθάνεται ότι η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, δεν διαισθανόμαστε κάτι τέτοιο».

Η Ουκρανία δηλώνει ότι θέλει να πάρει πίσω όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014 καθώς και να αποχωρήσουν από το έδαφός της όλοι οι Ρωσοι στρατιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: