Η SAP «έκλεψε» την Qualtrics από την Wall Street με τίμημα 8 δισ. δολάρια

Η SAP «έκλεψε» την Qualtrics από την Wall Street με τίμημα 8 δισ. δολάρια

Με μια αναπάντεχη κίνηση, λίγες μέρες πριν τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας, ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να την εξαγοράσει.

 

Όπως φαίνεται, η άκρως ελκυστική τεχνολογική εταιρεία Qualtrics, δεν θα αποκτήσει τελικά τα δικά της αρχικά στη λίστα των ονομάτων των μετοχών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Ενώ η εταιρεία που κατασκευάζει εργαλεία λογισμικού για έρευνες αναμενόταν να προχωρήσει στην πρώτη της δημόσια εγγραφή εντός της εβδομάδας, τελικά την Κυριακή ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την SAP έναντι 8 δισ. δολαρίων.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με την αμερικανική έκδοση του Fortune, ο CEO της Qualtrics, Ράιαν Σμιθ, σημείωσε ότι «κανονικά θα έπρεπε να χτυπούσαμε εμείς το κουδούνι την Πέμπτη».

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 αναμενόταν να πραγματοποιήσει μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες δημόσιες εγγραφές του 2018, με τη συμφωνία εξαγοράς της να αποτελεί μια πολύ μεγάλη έκπληξη.

Η Qualtrics κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μικρό ποσό κερδών, ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων για τη χρονιά που πέρασε. Το 2017 τα συνολικά της έσοδα έφτασαν τα 289,9 εκατ. δολάρια ενώ συνολικά έχει συγκεντρώσει χρηματοδοτήσεις από επενδυτές που φτάνουν τα 450 εκατ. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η αξία της υπολογιζόταν στα 2,5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, η Qualtrics αναμενόταν να συγκεντρώσει περί τα 495 εκατ. δολάρια κατά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο. Επομένως, η συμφωνία των 8 δισ. δολαρίων με την SAP είναι σίγουρα πολύ πιο συμφέρουσα για τον ιδρυτή και CEO της.

Όσον αφορά την SAP, η απόφασή της φέρνει ένα ακόμη σημαντικό όπλο στην «φαρέτρα» της στη βιομηχανία του cloud. «Ναι, πληρώσαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, αλλά το αξίζει», είπε στο αμερικανικό Fortune ο CEO της SAP, Μπιλ ΜακΝτέρμοντ.

Με βάση τη συμφωνία, η Qualtrics θα παραμείνει ανεξάρτητη, χωρίς να αλλάξει τίποτα ούτε στη διοικητικής της δομή ούτε στα γραφεία της. «Πρόκειται για το πιο απλό, και γιατί όχι το πιο εύκολο πράγμα που κάναμε ποτέ», είπε ο ΜακΝτέρμοντ.