Η Silicon Valley πάει… στον ψυχίατρο

Η Silicon Valley πάει… στον ψυχίατρο
Η Silicon Valley διαχειρίζεται το άγχος με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα: καταφεύγοντας στην ψυχιατρική και στην ψυχανάλυση, με μεγαλύτερη ακόμη έμφαση στην τεχνολογία.

Την τελευταία δεκαετία, οι εργαζόμενοι στη Silicon Valley αυταπατώντο, ζώντας με την ψευδαίσθηση ότι έσωζαν τον κόσμο, μια αίσθηση που τους χάριζε αισιοδοξία και τους γέμιζε αυτοπεποίθηση. Τα πράγματα άλλαξαν, όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, με τα αλλεπάλληλα αρνητικά πρωτοσέλιδα στον Τύπο για την αλαζονεία και τη μισανθρωπία των «τιτάνων» της υψηλής τεχνολογίας.

Αναζητώντας ασφάλεια, οι γεμάτοι άγχος εργαζόμενοι της Silicon Valley κατέλαβαν το παλιό καταφύγιο των χίπις στο Εσαλεν, διείσδυσαν στο φεστιβάλ Burning Man, άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα ψυχεδελικά ναρκωτικά και τον διαλογισμό. Ούτε αυτά, όμως, ήταν αρκετά. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Σαν Φρανσίσκο αναγνώρισαν ότι πάσχουν από κάποιο αδιευκρίνιστο ψυχικό νόσημα και έκλεισαν ραντεβού με τον ψυχίατρο.

«Τα ερωτήματα που εγείρονται στις ΗΠΑ στέρησαν από την εργασία στη Silicon Valley την αρχική της αίγλη. Υπάρχει πολύ άγχος, ενώ οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι τροφοδοτούν ορισμένες από τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει η Μέρεντιθ Ουίτακερ, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της ως αναλύτριας της Google τον Ιούνιο, εν μέρει ως διαμαρτυρία για τα συμβόλαια της εταιρείας με τον στρατό και τα ηθικά ερωτήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Silicon Valley διαχειρίζεται το άγχος με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα: καταφεύγοντας στην ψυχιατρική και στην ψυχανάλυση, με μεγαλύτερη ακόμη έμφαση στην τεχνολογία. «Οι καλύτεροι ψυχοθεραπευτές θα σε κάνουν καλά δέκα φορές ταχύτερα από ό,τι οι μέτριοι. Διαλέξαμε τους καλύτερους, τους προετοιμάσαμε με τα τεχνολογικά εργαλεία μας και σχεδιάσαμε μια ιδανική εμπειρία», υπόσχεται μια εταιρεία ψυχικής υγιεινής στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρεία Kip, για παράδειγμα, ενθαρρύνει τους πελάτες της να συλλέγουν σημειώσεις αναφορικά με τη διάθεσή τους, τις οποίες μετατρέπει σε δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά μπορεί όμως να αξιοποιηθούν ακόμη και για εμπορικούς στόχους. «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις και μέτρα προστασίας για τις εταιρείες αυτές. Τα δεδομένα ψυχικής υγείας μπορεί να γίνουν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής», λέει η Ελίζαμπεθ Καζιούνας, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Κάποιοι «προφήτες της καταστροφής» κάνουν λόγο ακόμη και για άγχη που προκαλούνται από τις σύγχρονες κοινωνικές τριβές.

Νέα τάση

Νέα τάση κατοίκων στη βόρεια Καλιφόρνια αντιτίθεται, όμως, στη διαρκή ομφαλοσκόπηση. Οι οπαδοί της πιστεύουν ότι η παλιά, αισιόδοξη προσέγγιση στο έργο της υψηλής τεχνολογίας αποδείχθηκε παραδοσιακά αποτελεσματική. «Αισιοδοξία, φιλοδοξία και στρατολόγηση νέων ταλέντων. Η συνταγή αυτή θα είναι κατάλληλη και για τη δική σας νεοφυή εταιρεία; Ναι!», αναρωτήθηκε (και απάντησε ο ίδιος) σε μήνυμά του στο Twitter ο Πολ Γκράχαμ, συνιδρυτής της Y Combinator, η οποία βοηθάει τους ιδρυτές νέων εταιρειών του χώρου να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές πιέσεις της αγοράς.