Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή και οι φορείς του κλάδου στην Ελλάδα στέλνουν το δικό τους μήνυμα.  

Τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζουν στις ανακοινώσεις τους οι φορείς του κλάδου, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και Σύνδεσμος Ελληνικών τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο τουρισμός σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα αποδεικνύεται, σύμφωνα με τους αριθμούς, ότι αποτελεί τη βασική ανάσα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΞΕΕ και επισημαίνει ότι οι εξαιρετικές τουριστικές χρονιές του 2013 και του 2014 είναι σηματωρός και δικαίωση, τόσο για τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον κλάδο, όσο και για την κυβέρνηση που στήριξε εξ αρχής τον τουρισμό.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της 35ης επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας του Τουρισμού υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία μέσα στη γενική προσπάθεια ανάτασης της χώρας και παρά τις δυσκολίες σήκωσαν ψηλά την Ελλάδα τελώντας το πατριωτικό τους καθήκον.

Από την πλευρά του το ΞΕΕ σημειώνει ότι «τα ελληνικά ξενοδοχεία -μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα- αποτελούν ζωτικά «κύτταρα» των οικονομικών και κοινωνικών ιστών της χώρας μας. Είναι εστίες ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και εξωστρέφειας. Ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Περιφέρειας, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κυριολεκτικά «φυλάσσουν Θερμοπύλες», λειτουργώντας ως «αναχώματα» στην ερήμωση και στον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου».

Η ΠΟΞ σημειώνει ότι απαιτείται , προσεκτικός σχεδιασμός και συντονισμένες κινήσεις προκειμένου, αφενός μεν να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη της τρέχουσας περιόδου, αφετέρου δε να θωρακιστούν ακόμα περισσότερο τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος, προσδοκώντας ακόμα καλύτερες μέρες.

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης σημειώνει ότι ο ελληνικός τουρισμός, υπεραπέδωσε στόχων και προσδοκιών σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών. Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%.

Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού βελτιώνονται κάθε χρόνο και έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα. O ΣΕΤΕ αναφέρει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού με κυρίαρχα ζητούμενα τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο ΣΕΤΕ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας -ιδιαίτερα για τις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις- η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ.