Η Smart TV σας θα γίνει στο μέλλον ακόμα πιο έξυπνη- Τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά σας δεδομένα;

Η Smart TV σας θα γίνει στο μέλλον ακόμα πιο έξυπνη- Τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά σας δεδομένα;
Πλέον, η τηλεόρασή σας είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος υπολογιστής. Όπως και κάθε άλλος υπολογιστής που έχετε στο σπίτι σας, έτσι και αυτός συλλέγει δεδομένα.

του Ashwin Rodrigues

Πλέον δεν είναι απαγορευτικά ακριβό το να αγοράσει κανείς μια γιγαντιαία τηλεόραση. Και οι συσκευές αυτές γίνονται ακόμα πιο έξυπνες, με λειτουργίες όπως φωνητικές εντολές, εξατομικευμένες συστάσεις και ενσωματωμένες εφαρμογές για το Netflix και άλλες υπηρεσίες συνεχούς ροής. Είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αγοράσετε μια τηλεόραση χωρίς αυτές τις λειτουργίες.

Ο μέσος καταναλωτής θα μπορούσε να αποδώσει την πτώση των τιμών σε μια παραλλαγή του νόμου του Moore. Αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές. «Αυτή τη στιγμή πληρώνετε με τα δεδομένα σας, αλλά δεν γνωρίζετε την τιμή», λέει ο Casey Oppenheim, διευθύνων σύμβουλος της Disconnect, μιας εταιρείας λογισμικού που εστιάζει στην προστασία της ιδιωτικότητας.

Ενώ οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν τώρα καλά το …παιχνίδι όταν χρησιμοποιούν το Facebook (διατηρείς επαφή με τους παλιούς συμμαθητές σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα σου) ή έναν έξυπνο οικιακό βοηθό (τσεκάρεις εύκολα τον καιρό σε αντάλλαγμα για τα δεδομένα σου), η όλη «τράμπα» δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη με τις έξυπνες τηλεοράσεις.

Πλέον, «η τηλεόρασή σας είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος υπολογιστής», λέει ο Oppenheim. Όπως και κάθε άλλος υπολογιστής που έχετε στο σπίτι σας, αυτός συλλέγει δεδομένα. Ο λόγος είναι απλός. «Επιτρέπει στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και στους κατασκευαστές τηλεοράσεων να βγάζουν περισσότερα χρήματα», λέει. Οι συνήθειες τηλεθέασης των χρηστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός πλούσιου καταναλωτικού προφίλ, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τους διαφημιστές, τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους.

Και καθώς έχουν πλέον τον χαρακτήρα ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι πλέον παραβιάσιμες από χάκερ. Ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων, όπως η Samsung, συνιστούν στους πελάτες τους να σαρώνουν τις τηλεοράσεις τους για κακόβουλο λογισμικό- κάτι που οι περισσότεροι χρήστες δεν κάνουν καν με τους προσωπικούς υπολογιστές τους.