Η SpaceX ξεκίνησε την επόμενη μεγάλη φάσης της ιδιωτικοποίησης του διαστήματος

Η SpaceX ξεκίνησε την επόμενη μεγάλη φάσης της ιδιωτικοποίησης του διαστήματος
This NASA video frame grab image shows NASA SpaceX’s Crew Dragon astronauts Douglas Hurley(R) and Robert Behnken(2ndR) arriving after the hatch opened to the International Space Station, posing with other astronauts on May 31, 2020. - US astronauts on a SpaceX Crew Dragon capsule were completing final close out procedures before entering the International Space Station after the hatch was opened between the two vessels. The hatch opened at 1:02 pm Eastern Time (1702 GMT) as Bob Behnken and Doug Hurley were poised to cross over into the station, the first US astronauts to arrive on an American spacecraft in nine years. (Photo by Handout / NASA TV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA TV/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Η ιστορική επανδρωμένη αποστολή ενισχύει τη διαστημική κούρσα των ιδιωτικών εταιρειών.

του Aaron Pressman

Ένας πύραυλος της SpaceX απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα το Σάββατο, μεταφέροντας δύο αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σηματοδοτώντας την πρώτη εμπορική αποστολή ανθρώπων σε τροχιά.

Οι αστροναύτες Douglas Hurley και Robert Behnken είναι επίσης οι πρώτοι άνθρωποι που μπαίνουν σε τροχιά από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πιο πρόσφατη πτήση του διαστημικού λεωφορείου τον Ιούλιο του 2011. Η εκτόξευση ξεκίνησε όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες ανάγκασαν την SpaceX να αναβάλει την αρχικά προγραμματισμένη εκτόξευση την Τετάρτη.

Η αποστολή, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη φάση της ιδιωτικοποίησης του διαστήματος, η οποία μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στις εκτοξεύσεις δορυφόρων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εκτόξευση ιδιωτών αστροναυτών, την κατασκευή ενός ιδιωτικού διαστημικού σταθμού, και πιθανώς ιδιωτικές αποστολές πέρα από τη Γη.

Η NASA ελπίζει ότι το χαμηλότερο κόστος των εμπορικών πτήσεων θα επιτρέψει στον οργανισμό να επεκτείνει τις προσπάθειές του για την εξερεύνηση του διαστήματος και την έρευνα, με στόχο να επισκεφτεί πάλι το φεγγάρι και τελικά να φτάσει στον Άρη.

«Η πρόκληση του προγράμματος Apollo είναι ότι τελείωσε», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Jim Bridenstine πριν από την εκτόξευση. «Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα είναι βιώσιμο».

Ξεκινώντας από το 2021, η ιδιωτική διαστημική βιομηχανία ελπίζει να στείλει τους πρώτους ιδιώτες αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό. Η νεότευκτη εταιρεία με έδρα το Τέξας, Axiom Space, που διευθύνεται από τον πρώην επικεφαλής της NASA Mike Suffredini, έχει συνάψει συμφωνία με την SpaceX για την αποστολή τεσσάρων αστροναυτών σε εμπορικές αποστολές, ενώ μια άλλη νεότευκτη εταιρεία, η Space Adventures, συμφώνησε με τη SpaceX για να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα από το 2022.

Και οι δύο συμφωνίες εξαρτώνται από την επιτυχία της διαστημικής κάψουλας Dragon της SpaceX που χρησιμοποιήθηκε στην εκτόξευση του Σαββάτου.

Η θέση σε τροχιά ανθρώπων που δεν είναι κυβερνητικοί εργαζόμενοι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της παραγωγής σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την εργασία σε δορυφόρους που χρειάζονται κάποια συναρμολόγηση μετά την εκτόξευση ή που χρειάζονται επισκευές.