Η startup που προέβλεψε το Brexit έχει κακά νέα για τη Χίλαρι Κλίντον

Η startup που προέβλεψε το Brexit έχει κακά νέα για τη Χίλαρι Κλίντον
Democratic presidential candidate Hillary Clinton speaks during a campaign stop Friday, Jan. 22, 2016, in Rochester, N.H. (AP Photo/Matt Rourke)

Το μομέντουμ φαίνεται ότι έχει αλλάξει υπέρ του Τραμπ. 

του Άλφρεντ Μίλερ

Η κούρσα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ φαίνεται ότι εξελίσσεται με τους δύο μονομάχους να πηγαίνουν στήθος-με-στήθος.

Η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι ισόπαλοι με 39%, ενώ η αντίστοιχη δημοσκόπηση των WSJ/NBC δίνει προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον με 43% έναντι 37% για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, η πιθανότητα νίκης της Κλίντον σύμφωνα με τη Nate Silver βρίσκεται στο 59%.

Θα μπορούσαν, άραγε, οι δημοσκοπήσεις αυτές να είναι λάθος;

Ο Άαρον Τιμς, Διευθυντής Περιεχομένου στη νεοφυή επιχείρηση ανάλυσης ρίσκου Predata, πιστεύει ακριβώς αυτό. Στην τελευταία έκθεση της Predata σχετικά με τις εκλογές, ο Τιμς αναφέρει ότι «ξαφνικά φαίνεται ότι οι εκλογές γυρνάνε υπέρ του Τραμπ».

Η εταιρεία, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ιδρύθηκε από τον Τζιμ Σιν, βετεράνο της CIA και αξιωματούχο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, και τον Αντρέ Τσόι, πρώην φοιτητή του στο Πρίνστον. Αποστολή της εταιρείας ήταν να τιθασεύσει τα μεταδεδομένα του διαδικτύου, ώστε να ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα να λάβει χώρα ένα πραγματικό γεγονός.

Για τις εκλογές των ΗΠΑ, η Predata υπολογίζει «προεκλογικά σκορ» για τον Τραμπ και την Κλίντον μετρώντας τη συσχέτιση της εμπλοκής του κόσμου με κάθε μήνυμα της εκστρατείας του καθενός διαδικτυακά – σχόλια στα βίντεο του YouTube, παρεμβάσεις σε άρθρα στην Wikipedia, ακόλουθοι σε λογαριασμούς στο Twitter – με την εμπλοκή με γενικό διαδικτυακό υλικό που σχετίζεται με τις εκλογές. Αν το μήνυμα ταιριάζει με τη συνολική διαδικτυακή συζήτηση, τότε το σκορ προσεγγίζει το 100%. Αν, πάλι, το μήνυμα μιας εκστρατείας δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συνολική ψηφιακή συζήτηση, τότε το σκορ πλησιάζει το 0%.

Πριν από μία εβδομάδα, η Predata έδωσε στον Τραμπ προεκλογικό σκορ 89,3% σε αντίθεση με την Κλίντον που έλαβε μόλις 15,8%.

Ο αλγόριθμος προεκλογικού σκορ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις τάσεις παρά στον όγκο. Για παράδειγμα, αν ένα βίντεο προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται εν υπνώσει στο YouTube ξαφνικά αρχίσει να δέχεται πολλά views, αυτά τα views θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο προεκλογικό σκορ σε σχέση με τα views σ’ ένα πιο πρόσφατο βίντεο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Predata χρησιμοποιεί τον αλγόριθμό της για να συμπεράνει κάτι εντελώς διαφορετικό από την πρόβλεψη των πιο mainstream δημοσκόπων.

Πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, στα τέλη Ιουνίου, οι περισσότερες εταιρείες έφερναν το στρατόπεδο του Remain να προηγείται αλλά ο Τιμς έβλεπε κάτι άλλο στους αριθμούς του: «Υπήρχε ένα σαφές μήνυμα που προερχόταν από τα σήματά μας και δεν καθρεφτιζόταν στις δημοσκοπήσεις» είπε.

Σύμφωνα με τον αλγόριθμο της Predata, η εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον πλανήτη κυριαρχούσε στη διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το Brexit, και συνεχίζει να το κάνει από τις αρχές Μαΐου.

Το πρώτο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα γίνει τη Δευτέρα και κάπως έτσι θα ανοίξουν ψηφιακές συζητήσεις τις οποίες παρακολουθεί η Predata. «Αν κάποιος υποψήφιος κάνει το μεγάλο λάθος, ο αντίπαλος ίσως το εκμεταλλευτεί και το χρησιμοποιήσει για τη ψηφιακή εκστρατεία» καταλήγει.