Οι τεχνοκράτες «σκανάρουν» τα ελληνικά βιβλία

Οι τεχνοκράτες «σκανάρουν» τα ελληνικά βιβλία

Νέες τρύπες στα πλεονάσματα - Μέτρα για την κάλυψη ζητούν οι δανειστές.

Η Ομάδα των Αθηνών, που πιάνει από σήμερα δουλειά σε κεντρικό ξενοδοχείο και όχι στα υπουργεία, έχει στην ατζέντα της το δύσκολο έργο του υπολογισμού της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού. Πέρα από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, με το γύρο των ξενοδοχείων της Αθήνας, η ουσία πλέον είναι να καλυφθούν τα κενά, τα οποία, όπως αποκάλυψε χθες η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με την Έλενα Παναρίτη, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά 0,6%. Αυτό δημιουργεί επιπλέον τρύπα 2 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθεί, ενώ το χαμηλότερο αποτέλεσμα, δημιουργεί χαμηλότερη αφετηρία και για τους στόχους του 2015. Οι τεχνοκράτες που θα ελέγξουν από σήμερα τα «ελληνικά βιβλία», θα πρέπει, λοιπόν να υπολογίσουν, με βάση αυτή την τρύπα του 2014, πόσο θα είναι το κενό και φέτος. Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τους στόχους για την ανάπτυξη, οι οποίοι αναθεωρούνται, όπως φαίνεται, επί τα χείρω.

Ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% φέτος, δεν αναμένεται να επιτευχθεί και αυτό επηρεάζει και την εκτίμηση για τα έσοδα. Κατά συνέπεια, αν δεν αναθεωρηθούν άμεσα οι στόχοι, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα άμεσης απόδοσης για να πιάσει τους στόχους. Οι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν ήδη για πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3%. Οι δανειστές όμως, δεν έχουν προς το παρόν υποχωρήσει και όλοι οι υπολογισμοί που κάνουν είναι με βάση το στόχο του 3%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν προτείνει μέτρα άμεσης απόδοσης, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που, προς το παρόν, δεν πείθουν τους εταίρους.

Οι συζητήσεις στην Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα θα επικεντρωθούν σε αυτά τα δύο νούμερα: δημοσιονομικό κενό και ΑΕΠ, ενώ από την επόμενη εβδομάδα και έως τις 18 Μαρτίου, που αναμένεται να αναχωρήσουν τα κλιμάκια, θα μπουν και στο πεδίο των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθούν τα κενά, θα συζητηθούν από την Ομάδα των Βρυξελλών και θα αποφασιστούν σε πολιτικό επίπεδο, πάντα με βάση τη θεωρία του συμβιβασμού. «Αμοιβαίος» ή «επώδυνος», μένει να αποδειχτεί έως τις 20 Απριλίου…