Η τεχνολογία που παρακολουθεί το βλέμμα σας

Η τεχνολογία που παρακολουθεί το βλέμμα σας

Νέες μέθοδοι επιτρέπουν στις διαφημίσεις που τραβάνε την προσοχή, να μας κλείνουν το μάτι.

Οι διαφημιστές φημίζονται για το ακούραστο κυνήγι προσωπικών πληροφοριών των καταναλωτών, αναζητώντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για τη ζωή τους. Στόχος τους να βρίσκουν πάντα κάτι διαφορετικό για να τους πουλήσουν.  Υπήρχε, όμως, κάτι που τους διέφευγε: η αντίδραση των καταναλωτών στις προσπάθειες τους. Εάν δηλαδή μια αφίσα, μια πινακίδα ή μια διαφήμιση, κατάφερνε να κερδίσει την προσοχή μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς για τους διαφημιστές, κι αυτό μπορεί να αλλάξει με την πρόοδο τεχνολογιών που ανιχνεύουν την κίνηση των ματιών και θα «επιτρέπουν» στις διαφημίσεις που τραβάνε την προσοχή μας, να μας ανταποδίδουν το «βλέμμα».  Κατά μια έννοια είναι μια νέα μέθοδος συλλογής δεδομένων και παρακολούθησης. Η ίδια τεχνολογία που θα κάνει τα βίντεο-παιχνίδια, όπως το Fruit Ninja, να παίζονται με τα μάτια, θα επιτρέπει στους διαφημιστές να ελέγχουν και να παρακολουθούν τι είναι αυτό που τραβάει την προσοχή μας.

Leap Motion: Μία μικροσκοπική συσκευή, μια τεράστια ιδέα

Όπως παρατήρησε και ο καθηγητής του UCLA Τζον Βιλασενόρ, στο περιοδικό Slate, «σήμερα μπορούν να κρατάμε τις σκέψεις μας για τον εαυτό μας όταν διαβάζουμε κάτι online. Ας στο χαρούμε όσο διαρκέσει ακόμα».  Με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την βοήθεια των αναπήρων, η ιχνηλάτηση της κίνησης των ματιών σύντομα μπορεί από εργαστηριακό πείραμα να γίνει εμπορεύσιμη εφαρμογή.

Το παράδειγμα της Samsung
To νέo Samsung Galaxy S4, για παράδειγμα, είναι εξοπλισμένο με το «Smart Scroll» και το «Smart Pause», που επιτρέπουν κατά κάποιο τρόπο στον χρήστη, να κινεί πάνω ή κάτω την οθόνη και να σταματά ένα βίντεο με την κίνηση των ματιών.

Μπορεί οι κριτικές για τη συσκευή να μην είναι διθυραμβικές, αλλά οι ίδιες λειτουργίες έχουν κερδίσει μεγάλο ενδιαφέρον από κατασκευαστές και κοινό. Παρότι η τεχνολογία έχει αρκετό δρόμο ακόμα για να εξελιχθεί, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει εκπληκτικές πρόοδοι στην χρήση της και την ακρίβεια της.

Μια κάμερα για τις αναμνήσεις μιας ζωής

Έλεγξε το desktop με τα μάτια σου
Στα τέλη του 2013 για παράδειγμα η Σουηδική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Tobii θα κυκλοφορήσει μια περιορισμένη έκδοση του «REX», μιας συσκευής που συνδέεται με USB στον υπολογιστή και θα επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει το desktop με τα μάτια. Τα δεδομένα από την καταγραφή της κίνησης των ματιών δεν θα είναι καθοριστικά στην χάραξη εμπορικής στρατηγικής από μια εταιρεία, αλλά στην πράξη μπορούν να συνδυαστούν με άλλα στοιχεία.

Οι επιχειρήσεις λιανικής ήδη έχουν αρχίσει πρόσφατα να ακολουθούν μεθόδους που παραδοσιακά είναι συνώνυμες με την “παρακολούθηση”.

Ορισμένα εμπορικά κέντρα για παράδειγμα ήδη χρησιμοποιούν τα δεδομένα από το GPS των κινητών σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν ποια προϊόντα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τι μπορεί να μας επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον; Όπως το έθεσε ο Μότι Κρίσπιλ, διευθύνων σύμβουλος στης startup «Umoove»: «Θα κοιτάς μιας φωτογραφία της Τζολί για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα και αμέσως θα πετάγεται μια διαφήμιση της Amazon προτείνοντας σου να αγοράσεις το DVD με την τελευταία της ταινία».

Διαβάστε ακόμη: «Τρομακτικά» έξυπνα τηλέφωνα