Η τελευταία μεγάλη εβδομάδα του 2023 για τα επιτόκια – Οι 60 κρίσιμες ώρες των κεντρικών τραπεζών

Η τελευταία μεγάλη εβδομάδα του 2023 για τα επιτόκια – Οι 60 κρίσιμες ώρες των κεντρικών τραπεζών
epa08800729 A general view of the Bank of England in the City of London in London, Britain, 05 November 2020. The central bank announced that its Monetary Policy Committee (MPC) had voted to maintain interest rates at its record low level of 0.1 percent, but expand quantitative easing - its programme of government bond buying - by £150bn (194bn US dlrs). EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την επιτοκιακή τους πολιτική θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών για την ερχόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν σημάδια για το εάν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει φτάσει «ταβάνι» και τις ενδείξεις για το πότε μπορεί να ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την ερχόμενη εβδομάδα και σε ένα χρονικό διάστημα 60 ωρών, αναμένονται οι τελευταίες επιτοκιακές αποφάσεις για το 2023 των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο… καλεντάρι των αγορών ξεχωρίζουν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed,  (ανακοινώνεται την Τετάρτη), της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, SNB, (την Πέμπτη), της Τράπεζας της Αγγλίας, BoE, (την Πέμπτη) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (επίσης την Πέμπτη).

Το Bloomberg σημειώνει πως με εξαίρεση τη Νορβηγία, η οποία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος δανεισμού, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της νομισματικής πολιτικής αντιμετωπίζουν την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών να εξηγήσουν γιατί δεν δείχνουν να βιάζονται να στραφούν προς τη νομισματική χαλάρωση.

Η συγχρονισμένη αποδυνάμωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και ορισμένες ενδείξεις εξασθένησης των οικονομιών έχουν ωθήσει τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή είναι μια άποψη που θα μπορούσε να συγκρουστεί με το moto που εξέφρασαν η Fed και οι ομόλογοί της πριν από λίγο περισσότερο από τρεις μήνες, του «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Στη Λατινική Αμερική, η οποία ηγήθηκε της ώθησης προς τα πάνω με αυξήσεις επιτοκίων, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν και η Βραζιλία και το Περού ενδέχεται να προβούν σε μειώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ομολόγοι τους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν είναι τόσο σίγουροι. Αφού ξεκίνησαν το έτος με ανανεωμένο σθένος για επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, τελειώνουν το 2023 με περισσότερους δισταγμούς, δημιουργώντας το σκηνικό για αυτό που θα μπορούσε να γίνει μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τους επενδυτές.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες λένε: “Κοιτάξτε, περιμένουμε να δούμε αν αυτό που βλέπουμε σε αυτόν τον αποπληθωρισμό είναι βιώσιμο”», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg η Τζόις Τσανγκ, πρόεδρος της παγκόσμιας έρευνας της JPMorgan. «Πιστεύουμε ότι δεν θα δούμε περικοπές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com